Harlem Gospel Choir zahájil v Praze turné po ČR

Praha - Světově známý americký sbor Harlem Gospel Choir dnes večer vystoupil v pražské Státní opeře. Pro diváky připravil výjimečné překvapení, když před začátkem koncertu zazpíval pražský dětský sbor Zvoneček. Podle organizátorů se tak stalo poprvé v historii slavného tělesa. Koncert vyvrcholil společným vystoupením Zvonečku a Harlem Gospel Choir se známou skladbou Oh, Happy Day.

V pátek 2. listopadu přijede sbor do Státní opery v Brně, kde vystoupí ještě 6. listopadu v katedrále sv. Petra a Pavla. V rámci turné po Česku plánuje navštívit i Olomouc, Hradec Králové, Karlovy Vary a klášter v Oseku u Teplic.

Sbor sestavil v roce 1986 Allen Bailey z nejlepších zpěváků a hudebníků, kteří vystupovali v newyorských „černých kostelech“. Doprovázel řadu slavných zpěváků a kapel, například Bona Voxe z U2 a Dianu Rossovou. Nyní prý pracuje na albu s Janet Jacksonovou. Někteří jeho členové se objevili i ve videoklipu Like A Prayer popové zpěvačky Madonny.

Gospel znamená evangelium neboli dobrou zprávu. Původně si tyto spirituály předávali ústně otroci. Po zrušení otroctví v USA se do nich začaly přidávat žalmy a blues, z čehož vznikl církevní gospel blues, a hudba se začala masově šířit.

V 70. letech se starý baptistický žalm Oh, Happy Day upravil do modernější verze, která určila směr pro contemporary gospel. Podle Jaroslava Hainzela z pořadatelské agentury nyní jde o moderní soul, r'n'b' a hip hop s duchovními texty. K předním osobnostem amerického gospelu patří například zpěvačka Mahalia Jacksonová, muzikant Kirk Franklin a zpěvák a kytarista Fred Hammond.