Yungchen Lhamo - Jdi a zpívej! Můj život v exilu

Ostrava - V pátek 2. listopadu od 13:00 se na půdě Ostravské univerzity uskuteční beseda s tibetskou zpěvačkou Yungchen Lhamo. Zpěvačka bude hovořit o životě v exilu, vztahu k hudbě, víře, lidem a místům, kde žije i vztahu k sobě samé. Prostor bude věnován také dotazům z publika.

Yungchen Lhamo se narodila ve Lhase v době čínské kulturní revoluce a své jméno dostala od místního mnicha 4 dny po svém narození – znamená „bohyně melodií a písní“. Od čtyř let, kdy byli její rodiče odvedeni do pracovního tábora, byla vychovávána babičkou. V roce 1989 ušla pěšky 1600 km velmi náročnou cestou přes Himaláje do Nepálu.

„Celkem nás bylo pět. Prchala jsem se svým pětiletým synem a dalšími Tibeťany, vedli nás dva pastevci. V Himalájích je ale také čínská armáda, lupiči i udavači, kteří Tibeťany chytají a předávají je úřadům. Viděla jsem své přátele umírat, omrzly jim ruce, nohy, totéž se mohlo stát mně. Když teď vzpomínám na přechod Himalájí, vím, že ty obtíže nelze vyjádřit slovy. Ale když zpívám, tak to téměř dokážu. Cítím ty hory i všechno další, co jsem na cestě zažila,“ vzpomíná Yungchen Lhamo.

Prvním, kdo z veřejnosti rozpoznal její talent, byl dalajláma, který ji povzbudil, aby svým zpěvem šířila tibetskou kulturu ve světě.

„Když jsem překročila tibetskou hranici, ztratila jsem vše. Zůstalo mi jen to, co mám v sobě, a to mohu nabídnout. Lidé si říkají: Já bych mohl udělat to a to, jen kdybych měl tolik a tolik peněz. Ale to není pravda. Když se usmějete na svého souseda, žádné peníze vás to nestojí,“ dodává zpěvačka.

Jedinečné osobní kouzlo Yungchen Lhamo se projevuje nejen při koncertech, ale také při osobním setkání. Beseda proběhne na půdě Ostravské univerzity v Aule PdF na Českobratrské ulici 16. Vstup je zdarma.