Sopkovy postavy kráčejí v Rudolfinu

Praha - Galerie Rudolfinum představuje veřejnosti zcela nové nebo dosud nevystavené práce malíře Jiřího Sopka. Autory výstavy jsou Linda Sedláková a Petr Nedoma, na přípravě se podílel i Sopko. Výstava, na které převažují motivy kráčejících postav, krajiny a prádla, potrvá do 18. listopadu 2007.

„Nerad vystavuji dvakrát stejnou věc,“ prohlašuje umělec, jehož výstava v pražském Rudolfinu vznikla při příležitosti vydání téměř pětisetstránkové monografie. Pětašedesátiletý malíř, kreslíř, grafik a sochař je známý především svými figurami s groteskním vyzněním. Vedle nich charakterizují jeho práci posledních let jednoduché linie a především výrazné barevné plochy.

Podle kurátorky Lindy Sedlákové mají Sopkovy obrazy z poslední doby ještě jasnější a radostnější barvy než ty předchozí. I zde se objevují triptychy, na kterých umělec zkoumá jeden motiv ve třech barevných variacích. „Nejsem konceptuální tvůrce, moje práce je intuitivní, k malbě přistupuji klasicky,“ říká k triptychům Sopko.

Vedle vlastní tvorby působí Jiří Sopko od roku 1991 jako profesor malby AVU a od roku 2002 je jejím rektorem.

Výstavu doprovází bohatý program zahrnující kromě komentovaných prohlídek expozice i výtvarné dílny pro školy i pro veřejnost a odpoledne pro seniory.