Slavné vily jako rozhlasový dokument

Praha - Příběhy deseti pražských a brněnských vil, které vyšly v knižní edici Slavné vily, zazní i v rádiu; pro rozhlasové vysílání je připravil redaktor Českého rozhlasu Václav Žmolík.

Osudy výjimečných domů, těch zchátralých, ale i nově zrekonstruovaných, přitahují stále více zájemců o moderní architekturu. Výstavy o vilách v Olomouci a v Brně jsou nejnavštěvovanějšími za poslední dobu. Rozrůstá se i knižní edice, kterou teď doplňuje rozhlasový dokument.

Historik umění Jan Sedlák upřesňuje: „Narozdíl od dřívějších publikací nešlo jen o prezentaci samotné architektury, stylu jednotlivých vilových objektů, ale současně jsme také chtěli představit i stavebníky, tedy ty, kteří si stavby objednali, byli ochotni naslouchat architektům, a tím pádem docházelo ke vzácné symbióze.“

Fotografie, obrázky a plánky, které rozhlas nemůže zprostředkovat, nahrazují rozhovory s odborníky, ale i s lidmi, kteří jsou s domy srostlí, žijí v nich nebo alespoň znají jejich původní majitele a architekty.

„Je zajímavé, že mnohé vily se dochovaly včetně původního vybavení. To se týká těch domů, kde žijí rodiny architektů, kteří vily navrhli,“ dodává autor rozhlasového dokumentu Václav Žmolík.

Dokumentární cyklus bude vysílat Český rozhlas 3 – Vltava od 2. října každé úterý odpoledne v 16:00. Autoři knižních Slavných vil už chystají pokračování. Po pražských, brněnských a olomouckých vilách vyjde na podzim přehled vil Jihomoravského a Jihočeského kraje.

Vydáno pod