Bytové galerie jsou módou i nutností

Praha - Svého času, za hlubokého totalismu, byla jistá neoficiální kulturní oblast nucena uchýlit se do tzv. domácí ilegality. Na konci 70. let a v průběhu let 80. průběžně vznikala a zanikala domácí divadla, kina a existovaly i domácí galerie, které se nacházely v různých zastrčených prostorách, dvorcích či přímo v bytech.

Je možná překvapující, nicméně je to fakt, že v současné demokratické době začíná „bytová“ kultura opět vzrůstat. Není to důsledek diktatury ideologie, ale tento fenomén má na svědomí diktatura trhu. Dnešní bytové kulturní stánky vznikají především z finančních důvodů. Málokterý umělec či umělecká skupina si může dovolit pronájem prostor pro prezentaci své tvořivé činnosti, ačkoliv se o to stále pokoušejí. 
   

Alternativní kulturní prostory rychle vznikají a také stejně rychle zanikají. Umělci se v čím dál tím větší míře předvádějí na ulicích, náměstích, ve stanech, maringotkách, lodích, sklepích, dvorcích, nádvořích apod. Pokud se výtvarné oblasti týká, mají umělci zdánlivě situaci trochu usnadněnou. Zaprvé se prezentují sami nebo s několika spřátelenými osobami a zadruhé většinou disponují nějakým ateliérem, který je možné předělat na galerii. Nevýhodou těchto prostor bývá špatná dostupnost, neboť se převážně nacházejí mimo centra měst, ne-li na úplně odlehlých místech, což je jistě dobré pro tvorbu, nikoli však pro obchod.

Jednou z výtvarnic, které si v poslední době zřídily „domácí“ galerii, je i Pavla Soukupová. Pro Galerii S vyčlenila ve vlastním domě v pražské čtvrti Veleslavín 2 místnosti a statečně tam pořádá vernisáže tematicky zaměřených výstav. Ta poslední nese název Otisky na vodě a prezentují ji grafické obrazy tvořené technikou vyšívání na plátno. Sama výtvarnice označuje tuto techniku jako „moulinky na malířském plátně“. V pojmu otisk se spojují vnější širší svět (otisk kruhu na vodě) s jedinečným světem každého z nás (daktyloskopický otisk). Oba světy, převedeny do grafické řeči velmi jemným výrazem, oslovují případné návštěvníky.

Na vernisáži se nás nesešlo mnoho, ale ti, co vážili cestu až sem, byli odměněni v současnosti dosti ojedinělým pocitem sounáležitosti a spřízněnosti. Možnost jedinečného zážitku ze setkávání v osobité atmosféře skoro domácího prostředí prostoupeného jedinečným uměleckým nábojem, je hlavní předností a přínosem těchto netradičních umění, které prezentují prostor.

Pavla Soukupová je absolventkou AVU v Praze - grafický ateliér prof. Ladislava Čepeláka. Patří ke generaci nastupující v druhé polovině osmdesátých let minulého století. Věnuje se kresbě, grafice a autorskému šperku. Průběžně vystavuje v ČR i v zahraničí, je zastoupena ve sbírkách Národní galerie Praha, Národní galerie Bratislava, UMPRUM museu Praha a Musea Liberec.

Galerie S - Nad Hradním potokem 15, Praha 6. Otevřeno Út, St, Čt 13-19h.