Dinosauři z Argentiny pózují v Národním muzeu

Praha - S nejproslulejšími plazy druhohor - dinosaury seznamuje návštěvníky Národního muzea v Praze (NM) nová atraktivní výstava. Ukazuje jejich rozmanitost v souvislosti s vývojem trvajícím přes 165 milionů let. Model kostry nejmenšího vystaveného exponátu je velký jako bažant, zatímco masožravý giganotosaurus, který cení na návštěvníky zuby hned ve vstupní hale, dosahoval délky 14 metrů a mezi dnešními suchozemskými predátory nemá obdobu.

Expozice nazvaná Dinosauři z Argentiny potrvá do 1. června. Je výsledkem spolupráce s Paleontologickým muzeem Egidia Feruglia z argentinského Trelewu a představuje odlitky koster dinosaurů z různých argentinských nalezišť. Do Prahy dorazila z Madridu a v létě poputuje na Slovensko a do Polska.

Dinosauři jsou považováni za ikonu druhohorní éry. Celosvětové rozšíření jejich drobných i gigantických druhů a zánik před 65 miliony lety je dnes obecně známou skutečností. Náhlý konec způsobily pravděpodobně klimatické změny zapříčiněné kolizí Země s obřím meteoritem. Dinosauři po sobě naštěstí zanechali v různých částech světa velké množství kosterních pozůstatků. Nálezy drobných masožravých druhů z Argentiny jsou geologicky nejstarší a mají pro řešení této otázky zásadní význam.

Podle paleontologa NM Jiřího Kvačka patří kostry dinosaurů k magnetům významných světových muzeí. „Ne každý je však mohl vidět. Je to způsobeno i tím, že v Čechách byly první nesporné kosterní zbytky dinosaura objeveny až v posledních letech. První kost českého dinosaura - iguanodona - byla nalezena v roce 2003 v okolí Kutné Hory. Tento býložravý druh byl však oproti většině argentinských dinosaurů trpaslíkem a největšímu z exponátů by nesahal ani po kolena,“ podotýká Kvaček.

Účelem výstavy je zábavnou formou poučit především školní mládež o historii planety. I proto si budou moci děti ve vyhrazených termínech vyzkoušet práci paleontologů - odkrývat kosti dinosaurů a odlévat zuby druhohorních plazů. „Interaktivní část výstavy bude zábavou pro děti; pomocí her jim přiblíží práci, která bývá obvykle veřejnosti skryta a je známa jen úzkému okruhu specialistů,“ dodává Kvaček.