Pařížská Opera uvede v příští sezoně tři česká díla

Paříž - V říjnu bude na scéně historického paláce Garnier uvedena v novém nastudování Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany a vzápětí na scéně Opéry Bastille rovněž v novém nastudování Liška Bystrouška od Leoše Janáčka. Opéra Bastille se pak v květnu 2009 vrátí k Janáčkově Věci Makropulos.

Nejklasičtější českou operu nastuduje s orchestrem a sborem pařížské Opery český dirigent Jiří Bělohlávek, který zde už v roce 2005 řídil provedení Dvořákovy Rusalky a o rok později Juliettu aneb snář od Bohuslava Martinů a Smetanovu Mou vlast. Už tehdy o možnosti nového nastudování Prodané nevěsty hovořil.

Jeníka bude zpívat český pěvec Aleš Briscein, který s pařížskou Operou spolupracuje pravidelně už od roku 2004, Mařenku Christiane Oelzeová a Kecala Franz Hawlata, oba z Německa. V roli Míchy pak vystoupí mladý slovenský bas Štefan Kocán. Opera bude nastudována v češtině.

To se týká i Lišky Bystroušky, jejíž premiéra bude 13. října, dva dny po premiéře „Prodanky“. Režie se ujal Francouz André Engel, který už Bystroušku s úspěchem uvedl v roce 2000 v Lyonu, taktovka bude v rukou amerického dirigenta Dennise Russella Daviese a v titulní roli vystoupí německá sopranistka Christine Schäferová.

Věc Makropulos měla na scéně Opéry Bastille premiéru loni v dubnu a sklidila velký úspěch. Bylo to vůbec první nastudování této Janáčkovy opery v Paříži. V květnu 2009 se uskuteční šest nových představení, znovu pod taktovkou mladého českého dirigenta Tomáše Hanuse a v režii polského tvůrce Krzysztofa Warlikowského. Hlavní postavu Emilie Marty ztělesní německá pěvkyně Angela Denokeová, roli Janka bude znovu zpívat Aleš Briscein.

Pařížská národní opera, jak zní oficiální název této věhlasné scény, má na příští sezonu na programu devatenáct oper, takže česká díla se na repertoáru podílejí významnou měrou. Nejuváděnějším autorem ale bude Giuseppe Verdi, od něhož přijdou na scénu hned tři opery, po dvou připadá vedle Janáčka také na Wolfganga Amadea Mozarta a Giacoma Pucciniho.

Vydáno pod