ČT uvede dokument o proměně radlického údolí

Praha - Časosběrný dokument sledující přeměnu pražského radlického údolí v průběhu tří let a stavbu tzv. zelené budovy podle návrhu architekta Josefa Pleskota uvede ve čtvrtek večer pod názvem Proměna údolí ČT2. Režisérka Marie Šandová nabízí různé pohledy na stvoření nové krajiny a výstavby největší administrativní budovy v Praze.

Architektonicky výjimečná stavba vyrostla na místě zaniklé vesnice uprostřed radlického údolí. Několikrát byla oceněna - jako stavba roku 2007 i jako největší administrativní budova v Evropě, která splňuje všechny ekologické požadavky. Výstavbu obřího moderního sídla banky zachytila režisérka v letech 2004-2007, od počátečního záměru investora až po její zabydlování. 

Dokument představuje náhledy investorů, architekta, stavitelů i pamětníka, který radlické údolí léta fotí. Podle slov režisérky by měl inspirovat k diskusi nad způsobem, jakým moderní architektura mění prostředí.

Stavba Josefa Pleskota je „zelená“ nejen vzhledem, ale celkovou koncepcí - volbou místa, způsobem výstavby s využitím místního materiálu, zapojením zeleně v exteriéru i interiéru, vytvořením střešní zahrady a osázení prostoru mnoha tisíci rostlinami a energeticky šetrným provozem budovy.