Husa na provázku pozvala na oslavy výročí Havla i „Plastiky“

Brno - Divadlo Husa na provázku si na jarní část festivalu Divadlo v pohybu pozvalo například bývalého prezidenta Václava Havla a legendární undergroundovou skupinu Plastic People Of The Universe. Přehlídka je součástí celoročních oslav 40. výročí založení scény. Soubor se na festivalu mimo jiné rozloučí s třemi svými letitými inscenacemi a dvanáctihodinovou freskou Svlékání z kůže.

Týdenní festival zahrnuje řadu koncertů, divadelních představení, scénických čtení a dalších akcí. Začíná 31. března premiérou miniopery Miloše Štědroně Sauna vzpomínek. Skladatel použil části z Haškova Švejka, k nimž připsal madrigalovou hudbu a spojil je s fragmenty korespondence a rozhovorů zakladatelů Husy na provázku. Režie se ujal umělecký šéf divadla Vladimír Morávek.

O dva dny později divadlo naposledy uvede Havlovu Zahradní slavnost, kterou hraje od roku 1990. Je to nejdéle uváděná inscenace některé z Havlových her v Česku. Ve stejný den je ve festivalovém programu scénické čtení prvního dějství Havlovy hry Odcházení, které předznamenává připravovaný projekt Cirkus Havel. Zúčastnit se má i bývalý prezident. V dalších dnech se divadlo rozloučí také s inscenacemi Cirkus aneb Se mnou smrt a kůň a Autobus na lince 21.

Festival vyvrcholí 5. dubna posledním souborným uvedením náročného dvanáctihodinového projektu Svlékání z kůže, který je složen ze čtyř inscenací Husy na provázku podle textů Fjodora Michajloviče Dostojevského. Hry Raskolnikov - jeho zločin a trest, Kníže Myškin je idiot, Běsi - Stavrogin je ďábel a Bratři Karamazovi: Vzkříšení bude divadlo i nadále uvádět samostatně.

Svlékání z kůže hrálo divadlo zatím šestkrát. „Je to hraniční záležitost, velká investice sil hereckého souboru. Rozhodli jsme se přestat v nejlepším,“ uvedl Morávek.

Přehlídka končí 6. dubna. K dalším hostům patří Dejvické divadlo s inscenací Černá díra, písničkář Václav Koubek, herec Jan Budař se svým písňovým recitálem a výtvarná skupina Rafani. Program najdou zájemci na stránkách divadla.