V pražském Divadle Archa začaly zkoušky Havlova Odcházení

Praha - Režisér David Radok zahájil v Divadle Archa zkoušky na první uvedení hry Václava Havla Odcházení. Premiéra je plánovaná na 22. května.

O zahájení zkoušek je mimořádný zájem i v řadách novinářů. Ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab sdělil internetové redakci ČT24, že vzhledem k náročnému tvůrčímu procesu, jakým je každé divadelní představení a náročná Havlova hra obzvlášť, nebudou zkoušky v nejbližších dnech přístupné nikomu mimo tvůrčí tým. „Jsem přesvědčen, že odměnou za trpělivost bude všem ojedinělé představení, které bude mít možnost vzniknout v soustředěné a ničím nenarušované tvůrčí atmosféře,“ dodal. 

„Počítáme hned se třemi premiérovými večery za sebou; jinak bychom v našem malém prostoru nemohli uspokojit zájem hostů,“ řekl dále ředitel. Je rád, že se podařilo dát dohromady unikátní inscenační tým, odpovídající nárokům tohoto zajímavého textu. Označil ho za jeden z nejlepších, které „u nás i kolem nás“ vznikly. Jeho slova dokládala desítka nedočkavců, kteří na otevření pokladny čekali už od rána a vstupenky si koupili vzápětí po zahájení předprodeje.

Hlavní role v Radokově inscenaci ztvární Jan Tříska a exprezidentova manželka Dagmar Havlová. V dalších se objeví například čerstvá držitelka ceny kolegia Thálie Vlasta Chramostová, Ivan Řezáč, Marek Daniel, Zuzana Stivínová, Bořivoj Navrátil a Petra Lustigová.

Třísku tak čekají v Praze hned tři velké herecké úkoly najednou. Na Letních shakespearových slavnostech už loni zaujal jako otrok Kaliban v inscenaci Bouře, v Divadle Na Jezerce je jedním z aktérů komedie francouzské dramatičky Yasminy Rezy Kumšt. K oběma žádaným představením tak přibude letos postava odcházejícího kancléře Viléma Riegera v Havlově hře.

Divadlo Archa bylo jednou ze scén metropole, která netrpělivě očekávala opožděné rozhodnutí pražských zastupitelů týkající se finančních dotací. Nakonec získala částku, která je oproti loňsku o 30 procent nižší.

„Inscenaci Havlova Odcházení však financujeme nezávisle na ní, tedy bez jakékoliv podpory z veřejných prostředků. Už v prosinci jsme založili výbor v čele s Besselem Kokem, který se financováním tohoto specifického a náročného projektu zabýval. V této chvíli jsme si jisti, že projekt můžeme dotáhnout do premiéry,“ oznámil Ondřej Hrab.

„Částka sice tajná není, ale divadlo je tvůrčí proces, který se neustále vyvíjí. Nevíme, co bude jak nákladné, avšak v závěrečné fázi se to veřejnost určitě dozví,“ dodal. To, co se děje kolem pražských grantů na kulturu, by podle něj stálo za rozbor politologický, ekonomický a kulturologický.

„Už to, že jsme se tři měsíce po začátku roku 2008 dozvěděli, že můžeme počítat jen se 70 procenty peněz, které jsme měli v roce minulém, a neměli jsme šanci jakkoliv se na to připravit, není správné,“ zdůraznil Hrab.

Vstupenky na Havlovo Odcházejí se v Arše prodávají po 490, 590, a 690 korunách, pro studenty divadelní vědy a Divadelní fakulty budou místa k stání po 220 korunách. První čtyři reprízy odehraje Archa ještě v květnu, pět představení se uskuteční začátkem června, další budou na podzim.

O novou Havlovu hru loni usilovaly Národní divadlo v Praze a Divadlo na Vinohradech. Jejich vedení se však s autorem a jeho agenturou nedohodla na podmínkách. Koncem listopadu bude mít Odcházení premiéru i na Slovensku, a to ve Slovenském národním divadle v Bratislavě. Knižní vydání hry Odcházení vyšlo loni v listopadu.