Filmy Jiřího Menzela slaví úspěchy ve světě

Praha - Český režisér Jiří Menzel nedávno představil své dílo i v Itálii. Ve městě Ravenna se uskutečnil festival evropského filmu Mosaico d`Europa, jehož program pamatoval i na Menzelovy snímky.

„V rámci přehlídky mistrů evropského filmu tu byly s velkým úspěchem promítnuty jeho filmy Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti a Obsluhoval jsem anglického krále, ale i snímky Piera Paola Pasoliniho,“ informovala Menzelova manželka Olga Menzelová Kelymanová.

Jiří Menzel, který měl letos v únoru sedmdesátiny, se veškerým oslavám vyhýbá. O to raději představuje svá díla na zahraničních přehlídkách. Laskavá a soucitná poetika jeho filmů mu přinesla světový úspěch na samém začátku kariéry, když v roce 1967 získal za Ostře sledované vlaky Oscara.

Filmy podle knih Bohumila Hrabala točil i dál. Též osobitý herec, scenárista a divadelní režisér se loni vrátil do kin s filmem Obsluhoval jsem anglického krále, který měl velký ohlas i v zahraničí.

Jen v loňském roce Jiří Menzel osobně představil své snímky na pětadvaceti festivalech v zahraničí, v izraelském městě Haifa, v Chicagu a ve Valencii byl navíc členem poroty. Jeho „anglický král“ byl v roce 2007 uveden na téměř pěti desítkách zahraničních filmových přehlídek.

(Textový přepis rozhovoru Jiřího Menzela najdete v rubrice Osobnosti na ČT24.)