Vídeň vystavuje Kokoschku - dvakrát a naráz

Vídeň - Rakouská metropole nabízí hned dvě výstavy děl malíře Oskara Kokoschky zároveň. Expozice rané tvorby je umístěna ve vídeňském zámku Belveder, galerie Albertina nabízí malířovu pozdější tvorbu. Expresionista Kokoschka je jedním z nejvýznamnějších rakouských výtvarníků, jeho belvederskou výstavu může veřejnost navštěvovat do půlky května, Albertina dává návštěvníkům čas až do července.

Umělec mnoha stylů

Oskar Kokoschka (1886-1980) patří vedle Klimta a Schieleho mezi nejvýraznější postavy rakouského výtvarného umění. Jeho malby jsou charakteristické rozmáchlými tahy štětcem a barevnou pestrostí. Ve své tvorbě prošel od secesní inspirace a fauvismu až ke svéráznému expresionistickému vyjádření.

Právě Kokoschkovým uměleckým začátkům se věnuje belvederská výstava s podtitulem Zasněný chlapec. Probíhá až do 12. května a návštěvníkům nabízí 140 obrazů. „Kokoschkovu ranou tvorbu charakterizuje neuvěřitelné množství stylů. Nejde ji rozdělit do dvou nebo tří etap, mluvíme o čtyřiceti a možná padesáti stylech,“ zdůraznil kurátor výstavy Alfred Weidinger.

Inspiraci našel i v Česku

Dolnorakouský rodák vyučoval ve dvacátých letech na drážďanské Akademii umění, k fanatismu jej přiváděla jeho „femme fatale“ Alma, vdova po skladateli Gustavu Mahlerovi. V roce 1934 Kokoschka emigroval z Rakouska do Prahy a Londýna, po válce žil ve Švýcarsku. Jeho nejvýznamnější obrazy jsou například Nevěsta větru, Přístav v Hamburgu nebo Pohled na Karlův most. Vyjadřoval se ale i k politickým tématům, mimo jiné k mnichovskému diktátu nebo okupaci Československa v srpnu 1968.

„Naše výstava dokládá, že Kokoschka dosáhl vnitřního zklidnění a mohl se úplně nově otevřít světu a lidem,“ informovala kurátorka albertinské expozice Antonia Hörschelmannová. Vídeňská galerie Albertina nabízí obrazy z autorovy vrcholné tvorby, výstava vymezená lety 1934-1980 nese název Oskar Kokoschka, exil a nový domov a trvá až do 13. července.

Na vídeňské „kokoschkovské“ pásmo naváže koncem května i Kunstmuseum v Linci, kde budou k vidění obrazy z malířova cestovatelského období v letech 1922-1934.