Muzeum hl. m. Prahy slaví své výročí vstupem zdarma

Praha - Před 125 lety založil pražský magistrát za účelem ochránění cenných uměleckých a historických předmětů městské muzeum. Výročí oslaví dnes instituce, sídlící na Florenci, speciálním programem pro návštěvníky.

Když své muzeum Pražané v roce 1883 otevírali, měli už nasbíráno okolo 2 tisíc předmětů a skoro všechny vystavili; jedním z nich byl například Mánesův orloj. Po 125 letech má muzeum ve svých sbírkách předmětů víc než milion, jsou tu obrazy, písemnosti, plastiky, mapy, ale i archeologické nálezy. „Naši předkové měli obavu, že jsou předměty ohroženy hlavně vývozem do ciziny,“ přibližuje dobu vzniku historička Pavla Státníková.

„Otevřeno bude od 9 do 16 hodin, jsou připraveny speciální komentované prohlídky a všichni budou mít vstup zdarma,“ přibližuje slavnostní den ředitelka Muzea hl. m. Prahy Zuzana Strnadová. 

Muzeum hlavního města Prahy nemělo od začátku svou budovu. Od magistrátu dostalo nejprve tzv. kavárenský pavilon v městských sadech na Poříčí. K němu město přistavělo koncem 19. století novou budovu na Florenci. Kavárenský pavilon musel být potom v roce 1974 zbourán kvůli severojižní magistrále.

V roce 1895 vyzvala městská rada architekta Antonína Balšánka ke zhotovení plánů na stavbu muzea. Na podzim roku 1900 byla neorenesanční budova na Florenci otevřena veřejnosti. Své sbírky dnes muzeum vystavuje ve stálých expozicích, ale ukazuje hlavní město i z neobvyklých pohledů v menších výstavách; nedávno například pozvalo Pražany na prohlídku po starých slavných kavárnách. 

Na počátku 21. století má muzeum opět prostorové problémy a uvažuje o stavbě dalšího objektu. Nová budova by měla stát naproti historické.
Novostavba by spolu s potřebnou rekonstrukcí hlavní budovy mohla předběžně přijít na 540 milionů korun.