Začaly dlouho očekávané práce na rekonstrukci Jiránkovy vily

Praha - Slavná Jiránkova vila v pražských Hrdlořezích se po desetiletích konečně opravuje. Stát za bývalého režimu do rozlehlého areálu s vilou, továrnou na cukrovinky a arboretem neinvestoval. Zásadní investici nerealizovala ani firma Nestlé, která ho v devadesátých letech koupila v balíku továren Orion. Až nyní se díky novému majiteli – ruskému developerovi – začala v příběhu vily psát nová kapitola.

I s továrnou na cukrovinky koupil vilu ve dvacátých letech minulého století mecenáš umění Antonín Jiránek. Pro svého bratra Miloše, impresionistického malíře, zde zřídil galerii. Komunisté nemovitosti zkonfiskovali a galerii zrušili. Komplex chátrá od roku 1973, kdy skončila i výroba sladkostí.

„V současné době rekonstrukci plánuje firma StavoReko, která objekt vlastní od roku 2006,“ vysvětluje starosta Prahy 9 Jan Jarolím a dodává, že od prací si slibuje především renovaci právě hlavní budovy vily.

Jiránkova vila a okolní budovy nejsou přes svou výstavnost a uměleckou hodnotu vedeny jako chráněná památka, ale jako nechráněná průmyslová stavba. Jiránkovi se snažili, aby okolí vily bylo pro umělce stejně inspirativní jako ona sama. Obklopovalo ji arboretum a zahrada v italském stylu. „Jedinečné jsou mimo jiné zdejší práce uměleckého kováře Frolíka,“ říká k umělecké hodnotě vily kronikář Prahy 9 Miroslav Kuranda.

Nový majitel plánuje název Jiránkova vila zachovat, nechystá ani zásadní stavební úpravy. Snahou je zachovat ráz stavby, namísto hotelového a sportovního centra nakonec v areálu vznikne 17 nájemních bytů. Práce na opravách by měly skončit příští jaro.