Tomáš Houška dokončil „punkové“ natáčení temného Labyrintu

Praha - Pouhých 23 dnů trvalo natáčení debutu režiséra Tomáše Houšky nazvaného Labyrint. Temný příběh s hororovými prvky se natáčel především v opuštěných sklepeních Znojma. Ve snímku, jehož premiéra je plánována na leden 2009, vystupuje například Lucie Vondráčková, Jan Zadražil, Martin Zbrožek a Kostaričanka žijící v Praze Mary Coronadová.

Tomáš Houška původně pracoval ve školství, odkud vzešel námět scénáře, který pod názvem Gympl natočil Tomáš Vorel. Profesi středoškolského učitele opustil a svůj druhý scénář se rozhodl natočit sám. Podle svých slov nerad stojí v řadě, rozhodl se proto pro žánrový snímek, což mu ale způsobilo problémy se sháněním financí. Rozpočet se nakonec pohybuje mezi 15 až 17 miliony korun. Krátké natáčení Houška označuje za „punkové“, s pořízeným materiálem je spokojený. 

Autor snímek charakterizuje jako thriller a slibuje zajímavou kameru (poprvé u českého filmu zde byla použita digitální technologie RED), hudbu a temný, strašidelný příběh. Kvůli stísněným prostorům znojemských chodeb si herci sami nosili světlo - jako lampy na čele nebo baterky v ruce.

Na začátku děje si nedostudovaná novinářka Renata najde za spolubydlící Jihoameričanku Kiaru. Ta jednoho dne zmizí a od té doby se v domě začnou dít zvláštní věci. Ve sklepě za podivných okolností umírá stará sousedka a hlavní hrdinku, která točí dokument o skupině podivných mystiků, pronásledují tajemné postavy.

Houška se snažil obsadit lidi s civilním herectvím, kteří nemusejí nic předstírat. Mary Coronadovou našel pouhý týden před zahájením natáčení. „Ztvárnila jsem studentku architektury, která v Praze není dlouho. Původně měla být z Argentiny, ale pak jsme si řekli, že bude z Kostariky jako já,“ řekla Coronadová, která v Praze pracuje jako modelka.