F. A. Brabec: Máji jsem věnoval své tělo i duši

Praha - Milostné drama plné lásky, vášně, ale i viny a trestu, zachycuje nový film F. A. Brabce Máj, který vznikl na motivy stejnojmenné básně Karla Hynka Máchy. Snímek, ve kterém role mladých milenců, Viléma a Jarmily, ztvárnili začínající herci Matěj Stropnický a Sandra Lehnertová, se objeví v českých kinech 21. srpna.

F. A. Brabec, který je autorem filmů Kytice či Král Ubu, pojal vrcholné dílo českého romantismu v epickém duchu. Ve filmu ale zazní i původní verše Karla Hynka Máchy, které v roli vypravěče Kata a průvodce příběhem recituje herec Jan Tříska.

Výpravný film, ve kterém se v dalších rolích objeví Juraj Kukura, Vladimír Javorský, Kryštof Hádek či Nina Divíšková, zobrazuje stejně intenzivně něžné citové scény i kruté záběry. Plná kontrastu je i filmová muzika, ve které se prolínají kytarové tóny české kapely Support Lesbiens s hudbou symfonického orchestru.

Rebel Martin „Vilém“ Stropnický 

F. A. Brabec prozradil, že nejvíc ho na celé básni zlákala nadčasovost tématu. „I dnes se může přihodit to, co se stalo Máchovým hrdinům,“ vysvětluje. Celé natáčení prožíval velmi intenzivně. Jak sám říká, dal do filmu své tělo i duši.

Komplikovaný byl casting. „Měl jsem přesnou představu, jak mají hlavní hrdinové vypadat,“ říká Brabec. „A pak přišel opravdový rebel, Matěj Stropnický. Pro mě bylo mnohem důležitější, co z něj vyzařovalo, než abych od něj očekával špičkové herecké výkony,“ vysvětluje Brabec své rozhodnutí, proč do role Viléma obsadil právě jeho, ačkoliv je to neherec.

Brabcova žena, kostýmní výtvarnice Jaruška Pecharová, pak herce netradičně oblékla spíš ve stylu hippies. „Film je především o svobodě, chtěl jsem, aby tam ta volnost byla vidět, a manželku napadlo, že taková byla éra hippies, rebelie a svoboda, proto tak naši hrdinové působí,“ dodává Brabec.