Všechny sošky českých Oscarů jsou k vidění v Mladé Boleslavi

Mladá Boleslav - Češi mají unikátní možnost vedle sebe vidět všechny Oscary, které se kdy podařilo získat československým filmovým tvůrcům. Na úvod šestého ročníku Festivalu evropských filmových úsměvů dnes zaplněný sál areálu Škoda Auto Muzea v Mladé Boleslavi viděl šest originálních zlatých sošek slavné filmové ceny. Místo sedmého dorazí ještě v noci z natáčení v zahraničí režisér Jiří Menzel.

„Když jsem přišel s nápadem dát vedle sebe všechny české Oscary, mnozí mě považovali za blázna. Sehnat je z různých archivů a trezorů byla opravdu nepředstavitelná práce,“ upozorňuje ředitel festivalu Jan Kuděla. Dodává, že takový počet Oscarů se vedle sebe na jednom pódiu neobjeví ani ve Spojených státech při předávání cen americké Akademie filmových umění a věd. Vzhledem k jejich obrovské ceně a problémům spojeným s jejich zapůjčením byly vzácné sošky takto pohromadě pouze v sobotu večer.

Oscarová legenda

Oficiální název ceny je Cena Akademie za zásluhy (Academy Award of Merit), označení Oscar je přezdívka sošky. Podle legendy při spatření sošky knihovnice Akademie Margaret Herricková zvolala: „Vypadá úplně jako strýček Oscar!“ První předání Oscara se konalo 16. května 1929 a byly oceněny výjimečné kvality filmů z let 1927 a 1928. První televizní přenos předávání cen se uskutečnil v roce 1953, v roce 1966 byl poprvé vysílán barevně.

Národní filmový archiv zapůjčil dětského Oscara Ivana Jandla, zbylá ocenění přivezli sami tvůrci nebo jejich zástupci. Například Oscara za film Obchod na Korze přivezl syn Elmara Klose, architekt Karel Černý dorazil osobně a hudebnice Markéta Irglová, která dnes vystupuje v New Yorku, za sebe vyslala svou sestru Zuzanu.

Oscaři československých tvůrců

  • Obchod na korze (režie Ján Kadár a Elmar Klos)
  • Ostře sledované vlaky (Jiří Menzel)
  • Kolja (Jan Svěrák)
  • Ivan Jandl za dětskou roli v americko-švýcarském filmu Poznamenaní
  • Theodor Pištěk za kostýmy k Amadeovi
  • Karel Černý za architektonické řešení Amadea
  • Markéta Irglová (společně s Glenem Hansardem) za píseň Falling Slowly z filmu Once