Architekt Martin Roubík uzavřel své dílo

Praha - Architekt Martin Roubík, spoluzakladatel slavné architektonické skupiny Snohetta, která postavila například novou Alexandrijskou knihovnu, zemřel po krátké nemoci 9. září ve věku 58 let. Mezi jeho nejznámější stavby patří Muzeum moderního umění v Lillehammeru, jehož byl spoluautorem nebo rekonstrukce českého velvyslanectví v Oslu a dalších staveb v České republice i v zahraničí.

Martin Roubík vedl ateliér na pražské Fakultě architektury ČVUT a přednášel i v cizině. V posledních letech na sebe upozornil vysoce ceněným soutěžním návrhem na Velké egyptské muzeum v Gize a nedávno také svým veřejným angažmá, kdy zastupoval české i zahraniční architekty kritizující průběh soutěže o Národní knihovnu.

Roubík studoval na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové a na Škole architektury v Oslu, kam odešel počátkem 70. let, a také na Yokohama Design Research Institute. Po absolutoriu nastoupil v Oslu do ateliéru Lund + Slaatto Arkitekter, v roce 1987 spoluzakládal nadaci pro architekturu ROM a o rok později dnes již legendární skupinu Snohetta, s níž zvítězil v mezinárodní soutěži na Alexandrijskou knihovnu v Egyptě.

S touto kanceláří postavil v 90. letech další významné stavby jako Umělecké muzeum v Lillehammeru či most přes fjord v Telemarku. Je autorem návrhu rekonstrukce Fíkovny v Královské zahradě Pražského hradu a dalších staveb v ČR i v zahraničí.

Jako pedagog působil nejprve v norském Trondheimu a od poloviny 90. let především na pražské Fakultě architektury ČVUT. Byl rovněž zvolen děkanem Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci, rektor ho však nejmenoval. Přednášel i v Göteborgu, Oxfordu, dánském Aarhusu, ale také v Káhiře. O jeho práci referují přední světové odborné revue.