V Sotheby's proběhla aukce objektů Damiena Hirsta

Londýn - V londýnské aukční síni Sotheby's se dražila poslední díla slavného výtvarníka Damiena Hirsta. Aukce vynesla 70,2 milionu liber, tedy více než dvě miliardy korun, a překročila tak smělý odhad na 65 milionů liber. Nejdražší položkou večera se stalo Zlaté tele, býk ve formaldehydu se zlatými rohy, které se prodalo za 10,35 milionu liber. Kritici označují některá vystavená díla za to nejlepší, co bylo od Hirsta zatím k vidění. Umělec sám aukci nazval svou "malou retrospektivou" a "nejúžasnější výstavou, jakou kdy uspořádal".

Nejvyšší cenou, jaká byla doteď za Hirstův objekt zaplacena, bylo 9,65 milionu liber za Lullaby Spring, Jarní ukolébavku, tedy prosklenou skříň s léky. Včera nejvíce peněz kromě Zlatého telete vynesl objekt Království, tedy žralok vznášející se v nádrži s formaldehydem. V Sotheby's se dražilo 56 z 223 děl, které třiačtyřicetiletý Brit za pomoci asistentů vytvořil v posledních dvou letech. Zbývající objekty půjdou do dražby v úterý.

Jde o historickou aukci

Podle Sotheby's se jedná o historickou aukci, neboť Hirst se rozhodl neprodávat svá díla přes galerie, ale dát je přímo do dražby. Od založení Sotheby's v roce 1744 to žádný umělec neudělal. Hirst se tomu rozhodl, protože galeristé si ponechávají podle něj „vyděračských“ 50 procent prodejní ceny.

Před dražbou byly Hirstovy objekty vystaveny v Sotheby's a přišlo se na ně podívat na 15 tisíc lidí. Podle odborníků byla akce triumfem, neboť se před aukcí objevovaly i pochyby, zda Hirst bude s to svá díla prodat kvůli ekonomickému poklesu i proto, že trh zasytil různými variacemi svých děl.

Fyzická nemožnost smrti v mysli někoho živého

Hirst se proslavil provokativními objekty, například lebkou posázenou diamanty nazvanou Pro lásku boží či Fyzická nemožnost smrti v mysli někoho živého, tedy žralok ve formaldehydu, který byl první z řady takto vystavených preparátů. Žraloka v roce 1991 koupil mecenáš Charles Saatchi za 50 tisíc dolarů a pomohl tak Hirstovi k postavení umělecké celebrity.