Světozor nabídl výběr ze Sundance

Praha - Sedm oceňovaných a úspěšných dokumentárních snímků z prestižního amerického festivalu Sundance měli možnost vidět návštěvníci minifestivalu Top Docs, který se uskutečnil od 16. do 18. září v kině Světozor. Třídenní program připravili pořadatelé festivalu Jeden svět ve spolupráci s americkým velvyslanectvím v Praze.

„Festival Sundance je znám nejen kvalitním výběrem filmů, ale i jedinečnou atmosférou a otevřeným dialogem názorů. Jsme rádi, že jeho část můžeme pomoci přenést i do České republiky,“ informoval John Vance, tiskový mluvčí velvyslanectví USA v Praze. 

Invaze do Iráku, laoská rodina, handicapované děti

Minifestival obsahoval například snímek amerického režiséra Charlese Fergusona nominovaný na Oscara Konec v nedohlednu o okolnostech vedoucích v březnu 2003 k americké invazi do Iráku. Dále pak dokument nazvaný Verbíř. Filmařka Edet Belzbergová, která osobně přijela do Prahy film představit, v něm téměř rok sledovala práci jednoho ze seržantů americké armády, který hledá vhodné mladé adepty ochotné po výcviku odjet do válečných oblastí.

Dalším filmem byla Zrada, časosběrný snímek renomované kameramanky a režisérské debutantky Elleny Kurasové natáčený více než dvacet let. Představuje pohnutý osud laoské rodiny na pozadí historických a společenských událostí. Film zazářil nejen na Sundance, ale byl s úspěchem promítán také na Berlinale, Hot Docs a dalších světových festivalech. Mezi příběhy, které přehlídka Top Docs nabídla, byly také festivalové snímky o osudech handicapovaných lidí nebo problémech vězeňského prostředí.

Sundance a Jeden svět: dva zimní festivaly

Sundance Film Festival je jedním z nejprestižnějších festivalů, který se svým významem vyrovná světově proslulým filmovým přehlídkám jako jsou v Cannes, Benátkách či Berlíně. Odehrává se v lednu v americkém Utahu a přitahuje pozornost filmových kritiků i tvůrců. Jde o největší festival nezávislých filmů v USA. Kromě hraných filmů tam soutěží o přízeň poroty i publika také dokumentární filmy.

Festival Jeden svět každoročně přináší několik filmů, které se o dva měsíce dříve objevily v programu Sundance festivalu. Vzhledem ke krátkému časovému odstupu mezi oběma festivaly a také k tematickému zaměření Jednoho světa na dokumentární filmy o lidských právech a sociálních tématech se však řada kvalitních snímků promítaných na Sundance do programu Jednoho světa nedostane. Výběr z nich tak nabízejí dodatečně na nynějším minifestivalu.

Top Docs 2008

  • Zrada (Betrayal). USA 2008, režie Ellen Kurasová
  • Konec v nedohlednu (No End in Sight) USA 2007, režie Charles Ferguson
  • Verbíř (Recruiter). USA 2007, režie Edet Belzbergová
  • Konec ticha  (Hear and Now). USA 2007, režie Irene Taylor Brodsky
  • Korunka (The Crown). USA 2007, režie Amanda Micheliová, Isabel Vega
  • Staronové mýty (Order of Myths). USA 2008, režie Margaret Brownová
  • Mé olympijské léto (My Olympic Summer). USA 2007, režie Daniel Robin
Vydáno pod