V Botanické zahradě Na Slupi letos návštěvníci stráví Vánoce na vsi

Praha - Živé stromky ozdobené lidovými vánočními ozdobami nebo perníky od padesáti perníkářek provoní od pátku tradiční vánoční výstavu v botanické zahradě v Praze Na Slupi. Ta se letos jmenuje Vánoce na vsi a návštěvníky tu vedle mnoha dalších exponátů čeká třeba i cukroví z celostátní soutěže o nejlepší vánoční cukroví vyhlášené časopisem Zahrádkář a firmou Bonsai-květiny, nestora tradičních vánočních "slupských" výstav Petra Herynka.

Loňská vánoční výstava Tajemné postavy adventu připomněla, že adventní období netrvalo vždy čtyři týdny, ale ještě zhruba do 8. století týdnů šest. Je to doba, do níž později křesťané zasadili některé své významné světce. V roce 2006 se výstava pod názvem Staročeské vánoce naopak zaměřila zejména na pohanské období. Představila unikátní vánoční dekorace a pamlsky, ukázky zvyků nebo tradiční ozdoby z rybích šupin, vrbového proutí, papírové hmoty, drátu, kukuřice a jablečných křížal. V roce 2005 se mohly mlsným návštěvníkům sbíhat sliny na výstavě České Vánoce v kuchyni.

Letošní Vánoce na vsi lze trávit od 28. listopadu do 4. ledna denně od 10:00 do 17:00 (na Vánoce a na Silvestra do 16:00) ve výstavním skleníku Botanické zahrady UK v Praze Na Slupi. Vernisáž se koná dnes v 16:00 a její součástí bude i slavnostní křest a autogramiáda knihy Věry Hrdličkové, Zdeňka Thomy a Petra Herynka Podivuhodný svět bonsají. Na „Cukrářskou sobotu“ 20. prosince pak bude mít volný vstup každý, kdo přinese osm kousků vánočního cukroví s receptem.

Výstavu pořádá firma Bonsai-květiny,  Univerzita Karlova v Praze - Přírodovědecká fakulta, Botanická zahrada hl. města Prahy, Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem, Národopisné oddělení národního muzea, časopis Zahrádkář, Country Radio, nakladatelství Argo a firma Rosa.