Condoleezza Riceová koncertovala v Buckinghamském paláci

Londýn - Buckinghamský palác zažil originální vystoupení. V pondělí večer v něm zahrála na klavír britské královně Alžbětě II. odcházející americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. "Všechno to zorganizovali Britové a bylo to velmi hezké gesto," uvedl potěšený mluvčí ministryně Sean McCormack. Svou funkci Riceová opustí příští měsíc a od královny byl koncert gestem na rozloučenou. Alžbětě hrála americká ministryně zahraničí, která v mládí zvažovala kariéru profesionální hudebnice, především Brahmse.

Na housle ji doprovázela manželka britského ministra zahraničí Louise Milibandová, další tři členové improvizovaného hudebního tělesa byli z Londýnského symfonického orchestru.

Královna nechala ze zkoušky na soukromý koncert pořídit nahrávku, kterou pak šéfce americké diplomacie věnovala.

Riceová v současné době hraje jen pro potěšení, v mládí ale zvažovala, že se stane profesionální hudebnicí. Už v patnácti letech si zahrála Mozarta s Denverským symfonickým orchestrem - byla to cena za vítězství ve studentské soutěži.

V Londýně se Riceová zastavila cestou do Bruselu, kde se koná schůzka ministrů zahraničí Severoatlantické aliance. Po ní odlétá do Indie. Ve funkci ji v lednu nahradí bývalá první dáma Spojených států Hillary Clintonová.