Nominace na Grammy ovládli rapper Wayne a Coldplay

Los Angeles - Nejprodávanější americký rapper Lil Wayne získal v noci na dnešek nejvíce nominací v 51. ročníku ceny Grammy. Mezi jeho osmi nominacemi je i ta za album roku. V nominacích prestižní hudební soutěže se objevilo i jméno českého dirigenta Adama Klemense, který s filharmonickým orchestrem nahrál hudbu pro desku amerického saxofonisty Franka Macchia. Vloni se o prestižní cenu neúspěšně ucházela česko-irská písničkářská dvojice Glen Hansard a Markéta Irglová, která později za svou píseň Once získala Oscara.

Ceny Grammy se udělují ve více než stovce kategorií od rapu, folku, gospelu po jazz, klasickou hudbu a mluvené slovo. Hlasují v nich odborníci působící v hudebním průmyslu. Vítězové 51. ročníku budou známi 8. února 2009.

Se sedmi nominacemi Wayneovi konkuruje britská kapela Coldplay. I jejich album Viva la Vida or Death and All His Friends bylo nominováno na nejlepší album roku. V této kategorii se dále objevila jména skupiny Radiohead, zpěváka Ne-Yo a bývalého člena Led Zeppelin Roberta Planta s folkovou zpěvačkou a houslistkou Alison Kraussovou. Coldplay a Plant s Kraussovou získali rovněž nominaci na nejlepší nahrávku.

Cenu za nejlepší instrumentální aranžmá má šanci získat se svou skladbou Down In The Valley z alba Landscapes americký jazzový hudebník a saxofonista Frank Macchia. Hudbu pro něj nahrál orchestr Filharmonici města Prahy pod vedením českého dirigenta Adama Klemense.

Z Československa či České republiky bylo v minulosti nominováno několik převážně klasických nahrávek. Například v roce 2005 soutěžila o cenu za nejlepší orchestrální snímek nahrávka třetí a čtvrté symfonie Bohuslava Martinů, kterou s Českou filharmonií pořídil dirigent Jiří Bělohlávek. V roce 2006 se na seznamu finalistů objevilo jméno Magdaleny Kožené, která nazpívala spolu s Reinhardem Goebelem a Musikou Antiquou Köln album Lamento, které bylo nominováno v kategorii producent roku v klasické hudbě.

Švédská mezzosopranistka Anne Sofie von Otterová byla nominována na cenu za nejlepší klasický vokální výkon. Porota ocenila její desku s názvem Terezín: Theresienstadt z roku 2007. Hudbu napsali uvěznění skladatelé, kteří čekali v nacistickém táboře Terezín na Litoměřicku na odjezd do koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim v dnešním Polsku.