Mikulášský bazar - nadílka pro dobrou věc

Praha - V den, kdy lidé dostávají mikulášskou nadílku, ať už je to čokoláda, nebo uhlí, mohou i sami nadělit. Od pravého poledne do šesté večerní probíhá už počtvrté v Pražské křižovatce Mikulášský charitativní bazar. Pořádá jej Nadace Vize 97, v čele s Dagmar Havlovou, která se odpoledne také účastní.

Kromě přispění pro dobrou věc a pěkně stráveného odpoledne mají bazaroví návštěvníci také poměrně jedinečnou možnost nahlédnout do bývalého kostela sv. Anny, kde se Pražská křižovatka nachází a který je pro veřejnost otevřen jen několikrát do roka.

V bazaru bude prodávat výrobky celkem deset neziskových organizací - Výbor dobré vůle, Člověk v tísni, Nadace Charty 77, Nadační fond ČRo s projektem Světluška a další. Výrobky, jejichž koupí budou lidé moci přispět na charitu, vznikly například v chráněných dílnách.

Odpolednem bude provádět herečka Eva Holubová, při prodeji pomáhat Aneta Langerová, Ivana Chýlková, Kateřina Hrachovcová nebo Aleš Cibulka. Ve tři hodiny vystoupí hudební skupina The Tap Tap z Jedličkova ústavu pod vedením Šimona Ornesta. Poté Pražskou křižovatku navštíví Mikuláš.

O Pražské křižovatce

Bazar se koná v prostorách bývalého kostela sv. Anny, nyní je zde Pražská křižovatka - mezinárodní duchovní středisko. Vzniklo z podnětu bývalého prezidenta Václava Havla a je místem nejrozmanitějších setkání, přednášek, diskuzí, koncertů, výstav a představení. O prostory, které založil v polovině desátého století sv. Václav, pečuje Nadace Vize 97. Kostel bývá veřejnosti - bez vstupenky na akci - otevřen jen několikrát do roka, neboť zde stále ještě probíhají rekonstrukční a restaurátorské práce.