V Hornickém muzeu Příbram mohou před Vánocemi fárat i děti

Příbram - Do hornického muzea v Příbrami přišlo tento rok už rekordních sto tisíc návštěvníků. Jejich počet narůstá především teď před svátky - muzeum totiž připravilo pro děti speciální předvánoční akci: návštěvu hornického domku a nadílku v Prokopské štole. V jednom z domů v Havířské ulici si děti nejprve vyzkouší, jak se pečou perníčky, zdobí betlémské figurky nebo vyřezávají dřevěné ozdoby. Pak se převtělí do horníka, na kterého vyšla šichta zrovna na Štědrý den.

Poté, co sfárají do podzemí slavného příbramského dolu Anna, vyveze je vláček 260 metrů dlouhou štolou až k Prokopské jámě z roku 1832. Děti mohou nahlédnout i do šachty, s hloubkou přes kilometr a půl patří Prokopská jáma k nejhlubším ve střední Evropě.

„Chceme těm nejmenším návštěvníkům přiblížit atmosféru, jak ji prožívali havíři v dávných dobách,“ říká ředitel Hornického muzea Josef Velfl. Děti se seznámily i s oblíbenými havířskými pokrmy - někteří například poprvé viděly, jak vlastně vypadá tradiční vánoční černý kuba.

K autentickému dojmu přispívá i průvodce, bývalý havíř Emil Štrup, který v příbramských dolech fáral čtvrt století. „Vánoční služba byla veselá. Moc se nedělo, spíš se tak sedělo, povídalo a zavzpomínalo na celý rok i na lidi, kteří zahynuli při téhle práci,“ vzpomíná.

Předvánoční hornická akce pro děti potrvá do 19. prosince. 

Hornické muzeum Příbram

vzniklo v roce 1886 a je největším hornickým muzeem v České republice. Má přes 40 stálých expozic. Muzeum se návštěvníkům snaží každoročně nabídnout nějakou novinku. Letos například vybudovalo v areálu dolu Vojtěch historickou kovárnu. Ve skanzenu ve Vysokém Chlumci, který provozuje, otevřelo desátý převezený a restaurovaný objekt. Stalo se jím hospodářské stavení z Městečka u Olbramovic pocházející z konce 18. a počátku 19. století. Atrakcí muzea se staly také jízdy hornického vláčku, který už několik let vozí návštěvníky mezi expozicemi v příbramské městské části Březové hory.

Vydáno pod