Český slavík aneb Bude Karel Gott opět překvapený?

Praha – Kdo je nejpopulárnějším zpěvákem, zpěvačkou nebo skupinou v roce 2008 a zda si Karel Gott odnese třicátého čtvrtého slavíka, se Češi dozvědí dnes večer. Zlatí, stříbrní a bronzoví slavíci budou předáni třem zpěvákům, zpěvačkám a hudebním skupinám, kteří získali nejvíce hlasů od svých fanoušků. Sošky převezme také Skokan roku, tedy ten, kdo si oproti loňskému roku polepšil o největší počet příček, a Objev roku. Slavnostní vyhlášení výsledků 43. ročníku ankety Český slavík Mattoni proběhne v prostorách Státní opery Praha.

Novinkou ankety je kategorie pro slovenské interprety – Slavíci bez hranic. Pořadatelé prozradili, že vítězem bude jeden z trojice Elán, Horkýže slíže a No Name.

Letos přišlo do ankety 165 tisíc hlasů, téměř o třicet tisíc více než loni. Pro letošní ročník bylo hlasování už uzavřeno – s výjimkou Objevu roku, kterému mohou diváci posílat hlasy až do sobotního přenosu. V roce 2007 zvítězili v hlavních kategoriích Karel Gott, Lucie Bílá a kapela Kabát. O největší počet příček se podařilo poskočit Zbyňku Drdovi, Barboře Zemanové a skupině Argema.

Nominace pro rok 2008 (podle abecedy)

  • Zpěváci: Daniel Bárta, Petr Bende, Karel Gott, Petr Kolář, Richard Krajčo, Daniel Landa
  • Zpěvačky: Iveta Bartošová, Lucie Bílá, Ewa Farna, Aneta Langerová, Helena Vondráčková, Lucie Vondráčková
  • Skupiny: Čechomor, Divokej Bill, Chinaski, Kabát, Kryštof, Olympic

Zda své pozice obhájí, zatím není jisté, pořadatelé ale už zveřejnili pořadí šesti nominovaných v jednotlivých kategoriích. Někteří s favoritů vystoupí dnes během slavnostního večera. Kromě Gotta a Bílé také například Petr Kolář, Ewa Farna, skupina Chinaski nebo No Name.

Na rautu po televizním přenosu bude pokřtěna publikace Slavíci a slavice, která mapuje pět desetiletí této ankety a také osudy těch, kteří ocenění získali. Jejím autorem je publicista Robert Rohál.

Anketa Český slavík