Fimfárum jsou pohádky pro chytré děti a chytré dospělé

Praha – Jak se točí Fimfárum, se dozvědí návštěvníci výstavy na pražské Novoměstské radnici. Do 15. února budou v jejích prostorách k vidění loutky, rekvizity, dekorace a další zajímavosti související s natáčením animovaných filmů na motivy pohádek Jana Wericha. V současné době také vzniká Fimfárum III, dokončeno by mělo být v roce 2010. Zatím poslední loutkový film "pro chytré děti a chytré dospělé" Fimfárum II si mohou velcí i malí připomenout 1. ledna v 17:05 v České televizi.

Na Novoměstské radnici se návštěvníci výstavy seznámí nejen s technickými návrhy loutek a vznikem trikových záběrů, ale budou si moci i některé postupy sami vyzkoušet. Připraveny jsou totiž animátorské dílny, kde si zájemci mohou zkusit některé techniky – například natáčení animovaných filmů metodou pookénkové animace.

4 x 4 aneb Fimfárum II na ČT

Čtyři animované příběhy - čtyři tvůrci. Břetislav Pojar předestírá pitoreskní příběh Paleček plný zvratů a dobrodružství, Vlasta Pospíšilová připomene ve Třech sestrách a prstenu vesnický dekameronovský návod, jak pro prstýnek ohloupit svého chotě. Pod vedením Aurela Klimta ožijí tři navzájem si podobníbratři Hrbáči z Damašku, přinášející atmosféru Blízkého východu spojenou s orientálním vypravěčstvím, a Jan Balej dovolí bratrům Markovi a Koubovi prožít svůj prastarý pohádkový příběh o závisti a čertech i vysvětlit jeden přírodní úkaz v pohádce Moře, strýčku, proč je slané?

Hloupý Honza motocyklovým závodníkem

Na výstavě budou k vidění i loutky a scény z nového animovaného filmu Fimfárum - do třetice všeho dobrého. Konkrétně z nové pohádky O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl tři syny, kterou v současnosti dokončila režisérka Vlasta Pospíšilová.

Hloupý Honza se v tomto příběhu opět stane králem, předtím se ale proslaví jako motocyklový závodník. Tvůrci při natáčení použili řadu nových animací – zasadili například Honzu coby úspěšného závodníka do autentického prostředí motocyklových závodů 30. let.

Fimfárum do třetice: obři, rozum a štěstí

Další dvě pohádky, které budou součástí posledního dílu fimfárovské trilogie, momentálně připravují mladí režiséři Kristina Dufková a David Súkup. Jde o příběh Jak na Šumavě obři vyhynuli a zatím nejdelší 40minutovou pohádku Rozum a štěstí.

„Samotné natáčení je velmi zdlouhavý a trpělivý proces,“ vysvětluje producent filmu Martin Vandas, „protože animátor chodí každý den do práce tak, jakoby chodil do továrny, a za jeden den natočí pět vteřin filmu.“ Třetí filmové Fimfárum by se mělo v kinech objevit v roce 2010.