Páteční i sobotní večery na ČT2 budou patřit kultuře

Praha - Vzhledem k trvalému diváckému zájmu o cyklus Zveme vás do divadla a zařazení unikátního cyklu Zlatá šedesátá do sobotního hlavního vysílacího času na ČT2 vyhradila Česká televize záznamům koncertů, úspěšných divadelních představení a jiných významných událostí páteční večer na ČT2. Nadále bude ČT vysílat pravidelné kulturní magazíny Divadlo žije!, Třistatřicettři, Filmopolis, Artmix, Terra musica, Musicblok, Knižní svět, Film 2009 nebo Kultura.cz.

Záznamy významným kulturních událostí nyní diváci naleznou v programu v pátek od 21.00 do 22.30 na ČT2. Z divadelních inscenací budou uvedeny například pražské inscenace - J. Dell a G. Sibleyras: Půldruhé hodiny zpoždění (Švandovo divadlo), H. Klaus: Temně lákavý svět (Divadlo Komedie), A. Baricco: Novecento (Viola) a další. Z hudební oblasti to pak bude zejména jeden z největších hudebních projektů v České republice v posledních letech, oratorium A. Honnegera Jana z Arku na hranici, v provedení Plzeňské filharmonie k uctění památky Jana Palacha.

V sobotu se mohou diváci těšit také na „velmi teatrální“ magazín o nových inscenacích divadel v českých krajích včetně Prahy Divadlo žije! od 18.00 nebo později na zábavnou literární revue Třistatřicettři, která se ve 22.30 střídá s magazínem nejen pro filmové fanoušky Filmopolis a 52 minutami o výtvarném umění Artmix. Informace o vernisážích, premiérách a kulturních událostech týdne spolu s rubrikami Rozhovor, Portrét a Kritická židle nabídne Kultura.cz každou sobotu v 18.30 na ČT2.

Kromě výše jmenovaných uvádí Česká televize i další pořady zaměřené na umění a kulturu: měsíčník o hudbě plný zajímavých událostí a osobností Terra musica na ČT2 v neděli ve 14.20, čtrnáctideník Musicblok o dění v oblasti populární hudby na ČT2 v úterý od 23.40 a informace o knihách, které právě vycházejí - Knižní svět na ČT2 vždy v neděli od 9.40.

Souhrn toho nejpodstatnějšího ve světě filmových pláten Film 2009 nabízí Česká televize od Nového roku nejen na zpravodajské stanici ČT24 v neděli od 9.05, ale také na programu ČT2, a to každou neděli v 10.05. Nejzajímavější kulturní počiny uplynulého týdne z českých a moravských regionů a beseda o tématu, které aktuálně hýbe domácí kulturní scénou, přináší Kultura v regionech, premiérově vysílaná na zpravodajské stanici ČT24 každou sobotu v 17.30.