V Česku letos zazpívají Flemingová, Floréz i Kožená

Praha - Světově uznávaní pěvci Renée Flemingová, Magdalena Kožená a Juan Diego Floréz nebo pianisté Lang Lang a Michail Rudy jsou prvními ohlášenými hvězdami, které letos vystoupí na českých festivalech klasické hudby. Publikum se může těšit i na houslistku Anne-Sophii Mutterovou nebo Michaila Rudyho.

Jako první začne 12. května největší z tuzemských klasických festivalů Pražské jaro, který potrvá do 3. června. Z padesáti koncertů jsou vyprodaná vystoupení slavného peruánského tenoristy Juana Diega Floréze a legendární německé houslistky Anne-Sophie Mutterové. Festivalové publikum zhlédne také vystoupení mezzosopranistky Susan Grahamové z USA, Bernardy Finkové z Rakouska i českou sopranistku žijící ve Švýcarsku Martinu Jankovou.

Na Janáčkův máj, který se bude pořádat od 20. května do 9. června v Moravskoslezském kraji, se po pěti letech vrátí světově uznávaný ruský pianista žijící ve Francii Michail Rudy. Další hvězdou bude slavná česká mezzosopranistka Magdalena Kožená, kterou doprovodí barokní soubor Private Musicke.

Přednost dostanou dámy 

Unikátní projekt aranžované staré hudby s názvem Lettera Amorosa připravuje Kožená pro hudební festival 13 měst Concentus Moraviae, který se uskuteční od 30. května do 27. června. Letošní dramaturgie má podtitul Dámy mají přednost - každý festivalový koncert bude zahájen reprezentativním dílem některé skladatelky a vystoupením ženy interpretky. Pozvání přijaly Iva Bittová, Zuzana Lapčíková, Monika Načeva, Lenka Dusilová, duo Tara Fuki a Sestry Steinovy.

V polovině června se pozornost fanoušků klasiky přesune na operní festival Smetanova Litomyšl, který začne 12. června a skončí 6. července. Také zde zazpívá pěvkyně Kožená. „Další hvězdou bude mezzosopranistka Dagmar Pecková ve dvojroli Cizí kněžny a Ježibaby ve Dvořákově opeře Rusalka, kterou přiveze pražské Národní divadlo,“ představil ředitel festivalu Vojtěch Stříteský. První ostravská scéna připravuje pro festival premiéru nového nastudování Smetanovy opery Dalibor. Závěr přehlídky bude patřit německé sopranistce Annette Daschové.

Krumlov oslaví svou dospělost Flemingovou

Svou „plnoletost“ letos oslaví Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. Do 18. ročníku vstoupí 18. července a potrvá do 22. srpna. Jedním z nejzajímavějších projektů bude Rusalka na otáčivém hledišti, v sérii šesti představení zazpívají zahraniční a české hvězdy. Symfonický orchestr českého rozhlasu bude řídit dirigent newyorské Metropolitní opery John Keenan, který na dalším koncertu doprovodí i hvězdnou americkou sopranistku Renée Flemingovou.

Dvořákova Praha, loňský festivalový „nováček“, se na konci srpna rozroste z Rudolfina do Valdštejnského paláce. Přehlídka se uskuteční v kratším časovém rozmezí se stejným počtem koncertů, začne 21. srpna a skončí jako loni 4. září. Pražané se mohou těšit na americké smyčcové kvarteto Emerson Quartet, nizozemskou houslistku Janine Jansenovou, účast přislíbil i čínský klavírista Lang Lang, Česká filharmonie a ruský dirigent Dmitrij Kitajenko.

Naopak Pražský podzim, který na hudební scéně působí 18 let, se v posledních měsících potýká s existenčními problémy. Příčinou je odchod generálního sponzora firmy Zentiva. Zda bude přehlídka pokračovat, se veřejnost dozví na počátku února. V české metropoli se budou pořádat také festivaly Prague Proms, Letní festival staré hudby a Struny podzimu, které zatím své plány nezveřejnily.

  • Zámek v Litomyšli zdroj: www.litomysl.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/9/842.jpg
  • Otočné hlediště zepředu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/263/26238.jpg