Almodóvarův Návrat - Volver - dnes na ČT2

Praha - Dosud poslední film španělského režiséra Pedra Almodóvara, oceněný na řadě festivalů a také v anketě Český lev 2007 jako Nejlepší zahraniční film roku, uvede dnes od 20.30 ČT2. Výraz "volver" ve španělštině znamená "vrátit se" a Almodóvar se snímkem vrátil do kraje svého dětství La Mancha a především k ženskému světu a svým oblíbeným herečkám. Snímek rozehrává zápletku, nastíněnou již v režisérově díle Květ mého tajemství (1995): dcera zabije svého otce, který se jí pokusí znásilnit, a spolu s matkou řeší problém s ukrytím jeho těla. Hlavní postavu matky ztvárnila Penélope Cruzová, nominovaná za svůj výkon na Oscara.

Tragikomedie zobrazuje ženy bojující o přežití ve všech rolích, jaké v životě zastávají - manželky, matky, dcery, sestry, tety, přítelkyně a sousedky. Porota na MFF v Cannes 2006 ocenila všechny hlavní herečky (vedle Cruzové Carmen Maurovou, Lolu Dueňasovou, Blanku Portilloovou, Yohanu Coboovou a Chus Lampreaveovou) hromadně za ženský herecký výkon, čímž složila poklonu jejich dokonalé souhře a zábavnému, barvitému, pravdivému a dojemnému obrazu ženského společenství, který pod Almodóvarovým vedením stvořily.

Rodiče Raimundy a Sole, sester odlišného temperamentu, zahynuli při požáru. Krásná a energická Raimunda (Cruzová), odhodlaná za každou cenu bránit svou dospívající dceru a zvyklá živit nejen ji, ale i nezaměstnaného manžela, v sobě nosí strašné tajemství, o kterém ví pouze její matka. Ta však zemřela a zjevuje se jen jako duch. Raimunda, na rozdíl od své sestry, nevěří na přízraky. Když Raimonda svými silami v hostinci uspořádá hostinu pro celý filmový štáb, nikdo kromě ní neví, co se skrývá ve velké lednici… 

Kromě této ceny získal film ještě 44 nejrůznějších mezinárodních cen a poct a na dalších 47 byl nominován.