Muzikál Oliver! s Rowanem Atkinsonem dobyl Londýn

Londýn - Nové nastudování muzikálu Lionela Harta Oliver! se stalo událostí sezony. Ještě před premiérou se prodaly lístky za 15 milionů liber (446 milionů korun). Kritikové tento úspěch přičítají především tomu, že padoucha Fagina hraje Rowan Atkinson, známý jako Mr Bean a jako Nancy se představila vítězka televizní soutěže talentů Jodie Prengerová.

Muzikál napsal podle románu Charlese Dickense Oliver Twist již před 49 lety Lionel Hart. Nynější uvedení je oprášená inscenace, kterou nastudoval v roce 1994 Sam Mendes (později známý jako režisér filmu Americká krása) a která byla jednou z nejúspěšnějších produkcí v londýnském West Endu.

Režisér nynější inscenace Rupert Goold vsadil v divadle Theatre Royal Drury Lane při výběru spolupracovníků na jistotu. Z Mendesovy produkce si opět vybral scénografa Anthonyho Warda a choreografa Matthewa Bournea. A přemluvil k návratu do divadla po 20 letech Atkinsona, který se mezitím proslavil jako Mr Bean. Sázkou na komerční jistotu bylo také obsazení vítězky pořadu I˙Do Anything (Udělám cokoli) Jodie Prengerové.

Kritiky na Olivera!

Ohlasy na premiéru byly smíšené, ale spíš příznivé. Podle BBC se bude o Atkinsonově ztvárnění padoušského kapsáře mluvit ještě dlouho potom, co spadne poslední opona. „Objevem je nejen to, že Atkinson umí udržet melodii, ale že vzbudí k tomuto zloduchovi sympatie,“ napsal kritik BBC.

Stojí-li tento revival za shlédnutí, tak kvůli Atkinsonově současně komické i zasmušilé poloze, napsal The Guardian. „Největší rozruch samozřejmě byl samozřejmě kolem obsazení Jodie Prengerové. Dobrou zprávou je, že si vede mimořádně dobře.“

Atkinson je jako Fagin docela dobrý, docela komický, ale neumí zpívat, myslí si naopak kritik deníku The Independent. „A Prengerová? Má slušný hlas, ale neumí hrát.“

Přes veškeré pochyby kritiků je Oliver! vyprodán až do července. Což zřejmě rozesmutní fanoušky Rowana Atkinsona, který se k úloze upsal jen na šest měsíců.

Vydáno pod