Bulharský deník Trud zveřejnil karikaturu Švejka kálejícího na Česko

Sofie - Nejprodávanější bulharský deník Trud zveřejnil ve svém internetovém vydání karikaturu Švejka, jak kálí na mapu České republiky. Noviny se tak snaží Česku oplatit plastiku Entropa od Davida Černého, který Bulharsko zobrazil jako turecký záchod. Tato část makety už je zakrytá. Mnoha Bulharům to ale nestačí a například guvernér tamní centrální banky chce české předsednictví unii zcela bojkotovat.

Novináři v článku vycházejí z faktu, že guvernér Bulharské národní banky Ivan Iskrov v úterý pohrozil, že bude bojkotovat schůzky EU. Nelíbilo se mu, že Česko pouze zakrylo část plastiky Entropa, kde je Bulharsko vyobrazeno jako turecký záchod. Server deníku Trud ale cituje mluvčího bulharského ministerstva Dragovesta Goranova, který slíbil, že žádný hromadný bojkot českého předsednictví ze strany Bulharska se nekoná. I Goranov ale podle Trudu označil pouhé zakrytí země za „nikoli nejlepší variantu“. Právě zprávu o Goranově vyjádření doprovodil Trug kresbou Švejka, který kálí na mapu České republiky. Sedí při tom v pozici jako na tureckém záchodě.

Poté, co Bulharsko protestovalo proti svému vyobrazení země na Černého Entropě, české úřady bulharskou část Entropy v úterý zakryly.