Cílek a Lída Františka Skály putují do New Yorku

Praha - V Českém centru New York se 15. dubna vernisáží otevírá výstava "Skutečný příběh Cílka a Lídy" (v angličtině "Cecil´s Quest") výtvarníka Františka Skály. Její podoba odpovídá pražské výstavě před dvěma roky, která doprovázela uvedení stejnojmenné komiksové knihy na český trh. V New Yorku bude příběh postaviček Cílka a Lídy vyprávěný na třech stech dvaadvaceti aranžovaných fotografiích k dispozici v anglickém překladu. Expozici tvoří velkoplošné fotografie a artefakty vážící se ke vzniku komiksu.

Na výstavu navazuje 16. dubna beseda s výtvarníkem v prestižním Muzeu komiksu (The Museum of Comic and Cartoon Art). V pondělí 20. dubna pak bude Skála hostovat v International Studio and Curatorial Programme, kde pohovoří o své tvorbě obecně a promítne film, jenž vznikl při výstavě v Moravské galerii. Výstavu, která trvá do 12. května, a doprovodné besedy připravilo České centrum New York ve spolupráci s Arbor Vitae Societas

Františku Skálovi se podařilo v komiksu  zachytit unikátním způsobem příběh dobrodružné pouti bezstarostného chlapíka Cílka, který vyšel jednoho letního rána navštívit svou přítelkyni poustevnici Lídu. Netušil však, že se vrátí, až bude ležet sníh, s bohatými zkušenostmi a spoustou nových přátel. František Skála v době uvedení knihy na trh uváděl: „Ten projekt jsem nosil v hlavě zhruba 20 let a byl jsem přesvědčen o jeho originalitě. Nic podobného jsem dosud neviděl a nyní již také vím proč. Náročná technologie fotografování loutek v přírodě se podobala výrobě animovaného filmu zbaveného pohodlí studia se všemi technickými vymoženostmi. Blížila se spíše výrobě hraného filmu s tím, že práci celého štábu jsem si zajišťoval sám.“

Výtvarník s neuvěřitelnou trpělivostí čekal často celé dny na optimální záběr, vše se odehrávalo v reálném prostředí a čase, za přirozeného světla, v krajině. Autor zásadně odmítal odhalit zákulisí tvorby komiksu. Samostatným příběhem byla i jeho technická realizace, počínaje montáží jednotlivých záběrů do podoby komiksu, kterou provádělo, za součinnosti autora, téměř rok studio Marvil a konče tiskem na velmi kvalitním 150g papíře Artic v tiskárně Realtisk. Vydání knihy podpořili: Nadační fond Naděje třetího tisíciletí, Metrostav a. s. a Dawson Production.

František Skála

Narozen 7. 2. 1956 v Praze. Vystudoval řezbářství na Střední uměleckoprůmyslové škole (SUPŠ). V roce 1982 absolvoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (VŠUP) obor filmové a televizní grafiky. Za absolventský film „Oči„ obdržel několik cen na domácích i zahraničních festivalech animovaných filmů. V letech 1995 - 1997 pak pracoval na celovečerním animovaném filmu podle svého kresleného seriálu „Velké putování Vlase a Brady.“ (Projekt se nerealizoval).

Krátce po škole vstoupil do povědomí veřejnosti jako ilustrátor především dětské literatury. Získal význačná ocenění (Nejkrásnější kniha roku 1984 a 1989 udělovaná Ministerstrem kultury ČR; Výroční cena nakladatelství Albatros za rok 1988, 1994, 2000; Certificate of Honour for Illustration, IBBY, v roce 1992 a 2002.

Od počátku 80tých let se plně věnuje sochařství. Je zakládajícím členem skupiny Tvrdohlaví (1987 - 1991). Je skutečným členem tajné organizace B.K.S. (1974), komturem Řádu Zelené Berušky (1985). Hraje a zpívá v Malém tanečním orchestru a ve skupině Finský barock. Je členem divadla Sklep a vokálního tria TROS SKETOS (známého ze znělky Karlovarského festivalu).

V roce 1990 obdržel čestnou cenu a v následujícím roce hlavní Cenu Jindřicha Chalupeckého, kterou založil a uděluje Václav Havel.

  • František Skála - výtvarník, spisovatel a performer při svém pódiovém vystoupení autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/186/18526.jpg
  • Tros Sketos autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/48/4741.jpg