ABC dnes představí svou Janu Eyrovou

Praha - Jevištní adaptaci světového bestselleru z viktoriánské doby Jana Eyrová dnes představí Divadlo ABC. Inscenace v režii Petera Gábora nahlíží na příběh retrospektivně prostřednictvím Janiných vzpomínek a kombinuje reálné události s fantastickými. Hlavní role ztvárnili Evellyn Pacoláková a Hynek Čermák.

Jana Eyrová je příběhem o setkání dvou lidí, které rozděluje původ, věk i prostředí. Neodpovídají standardní představě mileneckého páru, a přesto je spojí hluboká náklonnost. Román z roku 1847 je částečně autobiografický, už ve své době si získal velkou oblibu, byl přeložen do většiny existujících jazyků, několikrát zfilmován a adaptován pro rozhlas i divadlo.

„Přitahuje mě samotná postava Jany Eyrové - její osobní svoboda, její hledání. V době, kdy se příběh odehrává, byla společnost výrazně rozdělená, byly tu velké kastovní rozdíly mezi vládnoucí vrstvou a služebnictvem. Jana, která pocházela z nedobrých poměrů, odmítá tyto rozdíly brát v úvahu. A z toho vlastně vzniká její - možná nevědomá - vzpoura a její cesta ke svobodě,“ říká o své postavě Evellyn Pacoláková.

Slavná viktoriánská novela Charlotte Brontëové (1816-1855) vypráví pět kapitol ze života Jany - její dětství v Gatesheadu, kde je tyranizována svou tetou, nesnadná léta v lowoodské škole, její první zkušenost guvernantky na zámku Thornfield, kde se seznamuje s mužem svého srdce - záhadným Edwardem Rochesterem, pobyt v rodině faráře Johna Riverse a konečně happy end, kdy se znovu setkává s milovaným mužem.