V Cannes se utkají Tarantino, Almodóvar, Resnais a další mistři

Paříž - Díla režisérů zvučných jmen, jako například Američana Quentina Tarantina, Španěla Pedra Almodóvara nebo Brita Kena Loache, budou soutěžit o letošní Zlatou palmu 2009 na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. V hlavní soutěži přehlídky, která se uskuteční od 15. do 26. května, je dvacet filmů převážně z Evropy a Asie. O vítězi bude rozhodovat porota v čele s francouzskou herečkou Isabelle Huppertovou.

Tarantino, autor dnes již kultovního snímku Pulp Fiction: Historky z podsvětí, který získal nejvyšší ocenění v Cannes v roce 1994, bude letos se svým nejnovějším filmem Inglorious Basterds (Hanebný pancharti) z období druhé světové války jediným zástupcem USA na festivalu.

Almodóvar nasazuje do soutěže drama Los Abrazos rotos (Rozervaná objetí) s Penélope Cruzovou v hlavní roli. Italský režisér Marco Bellocchio zaujal nominační komisi dílem Vincere, který je o nemanželském synovi italského diktátora Benita Mussoliniho.

 Další nositel Zlaté Palmy, Brit Ken Loach, představí snímek Looking for Eric, který uvádí na stříbrné plátno francouzského fotbalistu Erika Cantonu. Dánský režisér Lars von Trier přichází s hororem Antichrist, dále Rakušan Michael Haneke, který v Cannes zabodoval v roce 2001 se snímkem Pianista, tentokrát nabízí válečné drama Das Weisse Band (Bílý pás).

Z filmů francouzských režisérů bylo na festival nominováno dílo představitele tzv. nové vlny Alaina Resnaise Les herbes folles. Soupeřit s ním budou Jacques Audiard s filmem Un prophete, Xavier Giannoli se snímkem A l'origine a Gaspar Noé s dramatem Enter the void.

Ženy v menšině 

Novozélandská režisérka Jane Campionová, která si již z Cannes odnesla Zlatou palmu v roce 1992 za Piano, tentokrát představuje příběhy lásek romantického básníka Johna Keatse pod názvem Bright Star. Španělská režisérka Isabel Coixetová představí Map Of the Sounds Of Tokyo. Soutěží rovněž nizozemsko-britské drama Fish Tank od Andrey Arnoldové.

Nominovaných je také několik filmů z Asie, z toho Vengeance hongkongského autora Johnnieho Toa, který do hlavní role dosadil stárnoucího francouzského rockera Johnnyho Hallydaye. V Cannes rovněž soutěží čínský snímek Spring Fever, který byl v zemi původu cenzurován. V nabídce jsou ještě dva filmy tchajwanských autorů a po jednom z Filipín, Jižní Koreje a Izraele.