Český dokumenT - dvoudenní porce oceněných snímků ČT

Praha - Dvoudenní přehlídka Český dokumenT (28. a 29. 4.) představí nejlepší díla z dokumentární tvorby České televize, která v posledních letech získala významné domácí či mezinárodní ocenění. V pražském kině Atlas si návštěvníci mohou vychutnat například Dobře placenou procházku Olgy Špátové, Sílu lidskosti Mateje Mináče nebo Pátrání po Ester, které přibližuje výraznou osobnost české nové vlny Ester Krumbachovou. Po projekci proběhne setkání s režisérkou snímku Věrou Chytilovou. Účast na diskusích a seminářích po oba dva dny přislíbili i další tvůrci a odborníci.

„Dopolední představení jsou určena pro školy, odpoledne je promítání určeno široké veřejnosti. Český dokument tvoří v televizi značnou část programu, ale při tom se o něm málo ví, neboť je poněkud ztracen a roztroušen v hodinách vysílání, tak jsme si řekli, že by bylo dobré zviditelnit dokumentaristickou tvorbu, proto tento festival,“ informovala hlavní dramaturgyně dokumentární tvorby v ČT Jana Hádková.

Pro nultý ročník Českého DokumenTu byla vybrána díla oceněná sice v nedávné době, ale ne ta zcela nejnovější, které mají diváci ještě v čerstvé paměti. V dalších ročnících se organizátoři chystají nahlédnout hlouběji do historie.

Režisér Josef Císařovský představí na přehlídce své dva dokumenty Nad hlavou hvězdy, srp a kladivo a Příběh jedné asanace. „Patřím k poslední generaci, která měla praktickou zkušenost s komunismem. Hlavním tématem těchto mých dokumentů je snaha upozorňovat mladou generaci na nebezpečí, které s sebou přináší extremistická hnutí, jako jsou komunismus nebo fašismus,“ přiblížil své snímky režisér.

Ochutnávka Českého dokumenTu


Sejdeme se v Eurocampu (režie Erika Hníková). Přítomnost mate, tradice téměř vyprchaly a nové příležitosti jsou stejně mlhavé jako staré časy. Ve vesnici Běšiny sice stále ještě fungují tři tradiční, uniformované spolky - dobrovolní hasiči, myslivci a sokolové. Otázkou však je, zda žijí spolu, nebo jen vedle sebe. Zřejmě to jediné, co venkovské společenství propojuje, je ruina hospody Zenit na návsi. Může hospodu jako místo setkání nahradit opuštěná sokolovna či podivný Eurocamp, vybudovaný na okraji obce za evropské peníze?

Legenda o Kischovi (režie Jana Hádková). Podrobné faktografické zmapování Kischova života umožnilo přesvědčivě navodit atmosféru bouřlivého úseku historie, v níž tento „zuřivý reportér“ žil. Kisch je prezentován jako složitá a rozporuplná postava v několika podobách své existence: jako Žid, jako pražský rodák, jako voják v první světové válce, jako vídeňský revolucionář v roce 1918, jako Hitlerův vězeň i světoběžník, jako emigrant v Mexiku, jako komunista, jako patriot lokálů a přítel lehkých holek, jako kulturní historik, jako novinář se spisovatelskou ambicí i jako přední světový autor.

V rámci přehlídky budou uvedeny také dva snímky z tvorby Slovenské televize. Ve filmu Môj otec Gulag sleduje režisér František Palonder osud člověka, který se narodil v sovětském gulagu, kam byla jeho slovenská matka zavlečena spolu s dalšími tisíci Slováků těsně po druhé světové válce. Dušan Hudec se snímkem Zmarené nádeje 1968 pokouší přehodnotit složité období v bývalém Československu v letech 1968-69.

Připraveny jsou také dvě předpremiéry dokumentárních projektů. Dokumentární mozaika Nad hlavou hvězdy, srp a kladivo, v níž Josef Císařovský hledá kořeny svého pozitivního vztahu ke světu v politicky problematických 50. letech minulého století. A atypický dokumentární projekt Proces H., který vychází z autentického filmového záznamu, jenž StB pořídila během politického monstrprocesu s Miladou Horákovou.

„Původní český dokument patří k základním kamenům programové strategie televize veřejné služby. Přehlídka úspěšných snímků z její dílny Český dokumenT to potvrzuje,“ uvedl ředitel ČT Jiří Janeček. Přáním organizátorů je prý vytvořit příjemnou atmosféru jak pro setkání a debaty dokumentaristů s přáteli dokumentu, tak i pro odbornou diskusi tvůrců, dramaturgů a kritiků.

  • Sejdeme se v Eurocampu autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/822/82145.jpg
  • Legenda o Kischovi autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/822/82147.jpg
  • Vstupné: 29 Kč (dopoledne), 49 Kč (odpoledne a večer), 150 Kč (permanentka) autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/824/82316.jpg