Zač je toho loket

Praha - Každý si může změřit, zač je toho loket, přitom se nemusí hnout ani o píď a zážitků bude mít přehršel, láká výstava v Národním zemědělském muzeu. Její název Kupecké počty, míry a váhy prozrazuje, že se zaměřuje na složitý a měnící se systém měr, vah a měn. Výstava je součástí seriálu prezentujícího obchod se zemědělskými produkty a navazuje na výstavbu z roku 2007 Kupujeme - prodáváme. Započítat a zaměřit si mohou návštěvníci muzea do 16. května.

„Výstava má za úkol návštěvníkům ukázat, na čem vlastně trhy, hospodářství, závisí. Základ tkví ve starých mírách. Čím se měří, čím se odměřuje, vytyčuje, čím se váží a jak,“ vysvětluje kurátor Roman Bortel.

V Národním zemědělském muzeu jsou představovány různé délkové, objemové, plošné a váhové jednotky, které se používaly v různých regionech i společenských vrstvách, spolu s kupeckými a měrnými převody.

Jednotky míry se sice stejně jmenovaly, ale palce, lokty nebo sáhy se od sebe často v různých městech lišily. Proto býval obvykle na radnici umístěn loket, podle kterého si všichni mohli míru překontrolovat. Ke sjednocení došlo na území Čech a Moravy až v roce 1876. Od té doby se k určení míry používá metr.

S měrovými systémy úzce souvisí kupecké počty a měnové systémy. Jejich vývoj dobře zachycují originální mince - nejstarší je pražský groš z doby Václava IV., nejmladší slovenské euro. Vedle peněz jsou na výstavě k vidění i zástupná platidla - kolky, akcie, žetony, dokonce i platební prsten z doby první světové války.

Mezi exponáty jsou i staré zeměměřičské přístroje, lékárnické váhy nebo počítačky a registrační pokladny. Jednoduché způsoby určování měr si mohou návštěvníci v Národním zemědělském muzeu vyzkoušet sami.

  • Kupecké počty, míry a váhy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/822/82137.jpg
  • Kupecké počty, míry a váhy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/822/82138.jpg