20. ročník Ceny Jindřicha Chalupeckého bilancovat nebude

Praha - Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlásila 20. ročník udílení ceny pro mladé české výtvarníky. Uzávěrka přihlášek je 31. května. Počínaje příštím rokem chce společnost vyhlašovat cenu další - pro mladé historiky umění a kurátory. Do tradiční soutěže pro autory do 35 let se opět může přihlásit každý, kdo chce své dílo konfrontovat se současnou tuzemskou uměleckou scénou. Společnost také angažuje skupinu teoretiků a kurátorů, z nichž každý nominuje maximálně tři umělce.

Cena nesoucí jméno kritika Jindřicha Chalupeckého vznikla v roce 1990 proto, aby povzbudila mladé umělce k větší aktivitě a umožnila jim přímý styk s výtvarným světem. Podle Ptáčka se poslání ceny plní, mnohým laureátům cena otevřela dveře do světa. Nemění se však situace pro teoretiky, kritiky a žurnalisty, kteří se věnují současnému umění, řekl. Proto společnost plánuje vyhlašovat po 20 letech své existence další soutěž, určenou právě těm, kteří umělcům poskytují teoretické zázemí a ideje. Cena se bude udílet dopředu - na projekt či výstavní záměr, uvedl Ptáček.

Byť je letošní ročník Ceny Jindřicha Chalupeckého jubilejní, bilancovat chce společnost až za rok. Letos na podzim, kdy se vítěz tradičně vyhlašuje, se bude konat mnoho výstav, jež budou připomínat 20. výročí pádu komunismu a pořadatelé se obávali, aby připomínka dvacetileté historie ceny v nich nezapadla. Chtějí také připravit velký katalog, který bude obsahovat rozhovory se všemi 20 nositeli Chalupeckého ceny.

Novinkou letošního ročníku je místo, kde se bude konat výstava finalistů. Mezinárodní porota je vybere počátkem června a jejich přehlídka se uskuteční na podzim v centru současného umění DOX. Slavnostní večer bude po loňském úspěchu opět v režii Michala Pěchoučka, laureáta ceny z roku 2003.

Od roku 2002 po rozchodu s Národní galerií v Praze se ve vyhlašování vítěze střídá Praha s Brnem. Příští rok by měl patřit Brnu, ale kvůli zmíněné velké rekapitulaci se hlavní aktivity ceny budou v roce 2010 konat opět v Praze; v Brně se uskuteční část oslav. Štafetu pak Brno převezme zase v roce 2011.

Odměnou pro vítěze soutěže je šestitýdenní pobyt v rezidenčním centru v New Yorku, 100.000 korun na nový umělecký projekt nebo katalog a 50.000 korun na podporu dalšího tvůrčího rozvoje. Loni zvítězil Radim Labuda, který bude mít na podzim samostatnou výstavu v Galerii Václava Špály; její nové vedení navázalo na dřívější tradici představování laureátů ceny ve svých prostorách.

  • Za mezi nad po v (Pokoj) autor: Martin Polák, zdroj: Tomáš Pospiszyl http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/841/84089.jpg
  • Jan Nálevka: Je to tak (2007) autor: Martin Polák, zdroj: Tomáš Pospiszyl http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/841/84088.jpg