Zachraňte Rock Café aneb pražské květnové rockvstání

Praha - Hudební klub Rock Café, který na Národní třídě pořádal především rockové koncerty skoro dvacet let, musel se svojí produkcí skončit. Dnes v podvečer začal před klubem tzv. záchranný happening. Na začátku demonstrace se sešlo kolem pěti set lidí, po hodině jich bylo napočítáno jednou tolik. Proti zavření jediného rockového stánku v centru Prahy protestují lidé i pomocí internetu a pod petici se podepsalo více jak deset tisíc lidí. Za klub se postavilo i mnoho osobností z řad muzikantů.

Vlastníkem objektu je radnice Prahy 1, která příkazem ke zrušení koncertů reagovala na četné stížnosti obyvatel domu. Přestože na odhlučnění již městská část vynaložila před třemi lety 6 milionů korun, stížnosti na hluk neustaly. Vedení klubu tvrdí, že tehdejší práce byla velmi špatně provedena a radnice si nevymohla nápravu. Dalším problém, který celou situaci vlastně vyhrotil, bylo zkolaudování nebytových prostor nad klubem jako bytové jednotky.

„Vytváříme expertní pracovní skupinu, která má hledat technické řešení, jak prostor ještě více odhlučnit. Je zapotřebí docílit požadovaných hlukových limitů, které provozovatel požaduje. Radnice i já osobně máme zájem na tom, aby klub v hudebí produkci pokračoval,“ prohlásil k celé záležitosti starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Za provozovatele rockového klubu dokonce dnes Pavel Svoboda oznámil, že se s Prahou 1 dohodl na jeho zachování. K dohodě podle něj pomohl magistrát, který přislíbil dát polovinu částky potřebné na odhlučnění klubu. O zbytek se podělí radnice Prahy 1 a pronajimatelé klubu. Podle starosty by se věc měla vyřešit nejpozději do 9. 9. 2009.

Rock Café vznikl jako nezávislý hudební klub v roce 1990. Za dobu jeho existence zde vystoupily uznávané zahraniční formace Sepultura, The Frames či Levellers, z tuzemské scény pak J.A.R, Wohnout, Divokej Bill a mnoho dalších. Celkem za loňský rok navštívilo Rock Café asi 90.000 návštěvníků, o 5 000 více než rok předtím. Problém s překračování hlukových limitů se řešil už zhruba před rokem, klub poté mohl hrát jen do 22:00.