Bienále současného umění představuje v Karlíně desítky umělců

Praha - Čtvrtý ročník přehlídky současného umění Prague Biennale dnes začal v karlínské hale v Thámově ulici. Představuje výtvarná díla více než dvou stovek umělců z 28 zemí, velký prostor dává malbě a novinkou je samostatné bienále věnované fotografii. Přehlídka, kterou pořádají vydavatelé známého časopisu o umění Flash Art Helena Kontová a Giancarlo Politi, potrvá do 26. července.

„Prague Biennale nabízí i umění ze zemí, které jsou na scéně současného umění ještě méně etablované, jako je například Mexiko, nebo zemí, které byly postižené cunami, tedy z Malajsie, Filipín a Indonésie,“ řekla ředitelka bienále Helena Kontová. V této sekci mohou návštěvníci vidět díla malířů, kteří v Evropě ještě nevystavovali, jsou z regionů, které se na velkých mezinárodních přehlídkách příliš nepředstavují. Totéž podle ní platí o Mexiku i o nových letošních hostech, korejských umělcích.

Bienále je rozdělené do více než 20 sekcí, které připravili jednotliví kurátoři. Čeští umělci se objevují i v některých projektech zahraničních kurátorů, nejvíce se jim ale věnuje sekce připravená Jiřím Kovandou a Edith Jeřábkovou.

Představuje současnou českou scénu a rekapituluje 20 let konceptuálního umění v zemi. Mezi 29 autory jsou třeba Zbyněk Baladrán, Josef Bolf, Jiří David, Ladislava Gažiová, Barbora Klímová, Eva Koťátková, Alena Kotzmannová, Dominik Lang, Markéta Othová, Vladimír Skrepl, Jiří Valoch či Tomáš Vaněk.

Fotografické bienále má čtyři sekce, tu nejrozsáhlejší kurátorsky připravili Tomáš Pospěch a Vladimír Birgus. Jmenuje se Nový život, nový dokument a představuje novou dokumentární fotografii ve střední Evropě. Českou republiku v ní reprezentují Kateřina Držková a Barbora Kleinhamplová, Adam Holý, Hana Jakrlová a Jan Vaca. V sekci Real Unreal Birgus použil snímky Barbory Bálkové, Terezy Vlčkové a Barbory a Radima Žůrkových. Jejich fotografie nabízejí více či méně vtipné a vykonstruované příběhy, které si divák buď domyslí, nebo se o nich dočte v popiscích.

Fotografické bienále doplňují sekce Nová slovenská fotografie a To nejlepší z New Yorku. „Vystavuje mladé fotografy, kteří se právě objevují na newyorské scéně. Je to velice unikátní výstava, kterou pro nás kurátoruje Lina Bertucciová, manželka známého italského kurátora Francesca Bonamiho,“ uvedla Kontová.

  • Prague Biennale 2009 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/864/86316.jpg
  • Prague Biennale 2009 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/864/86320.jpg