Loutka jako symbol propojení světa

Praha - Představením loutkového divadla z Wroclawi začala dnes v Praze přehlídka nazvaná Světový festival loutkářského umění. Její v pořadí už třináctý ročník představí tvorbu divadelních kolektivů z pěti desítek zemí včetně Vietnamu, Irska, Indie, USA, Norska, Chile, Kypru, Thajska a Itálie. Přehlídka, která je soutěžní, vyvrcholí 31. května předáním cen. V porotě usedli zástupci USA, Tunisu a Bulharska, kteří posoudí téměř tři desítky inscenací pro děti i dospělé.

Kromě představení, která se uskuteční v Divadle Karlova 44, v Divadle Na Můstku a v Městské knihovně, se v kinosále Městské knihovny uskuteční projekce loutkových filmů. „Připraveny jsou i semináře, diskuse a workshopy. V sekci videodivadlo budou promítnuty záznamy deseti představení z Ruska, Číny, Belgie, Portugalska, Turecka, Ruska a dalších zemí,“ řekl producent festivalu Rod Petrovič.

Pořadatelem přehlídky je nezisková organizace World Association of Puppeteers (Světová asociace loutkářů), záštitu nad ní převzaly hlavní město Praha, městská část Praha 1, Goethův institut a řada kulturních institutů a velvyslanectví zúčastněných zemí.

V dnešním programu je kromě vystoupení polských loutkářů, kteří přivezli inscenaci Mozart píše dopisy, kombinující akci herců ve stylových kostýmech s loutkovým divadlem, i rodinné představení divadla ze Stockholmu nazvané Stařec a květina. V Polském institutu bude promítnuto filmové zpracování baletu Sergeje Prokofjeva Péťa a vlk. Vzniklo v britsko-polské koprodukci, získalo Oscara v kategorii krátkého animovaného filmu a loni na pražské přehlídce ve své kategorii zvítězilo.

Z domácích souborů představí Česká komorní opera loutkovou verzi Lazebníka sevillského a členové divadelního souboru Cirkus Žebřík ze Zdic uvedou představení inspirované životem Leonarda da Vinciho.

  • Noriyuki Sawa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/48/4794.jpg
  • Mozart píše dopisy (Polsko) zdroj: Polský institut http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/874/87343.jpg