Galavečer připomněl 50 let od zrodu pražské Laterny magiky

Praha - Pražská Laterna magika připomněla, že vznikla právě před 50 lety. Na dnešním večeru usedli v hledišti především ti, kteří spolupracovali s touto scénou, využívající ve své době přelomové jevištní postupy a excelující na světových výstavách. Na jevišti se v podání jejich následovníků objevily ukázky starší i novější tvorby.

Ukázku z nejnovější tvorby Laterny magiky zastoupil fragment revue Code 58.08, která vznikla loni k výročí Expa 1958. Jako zvláštní hosté se představili lídři taneční skupiny 420people Nataša Novotná a Václav Kuneš. Přítomné pamětníky ve „vzpomínkovém auditu“ vyzpovídala moderátorka Ester Kočičková.

Byli mezi nimi například herečky Táňa Fischerová a Marta Vančurová a režiséři Jan Švankmajer a Juraj Jakubisko. Pavel Veselý, který byl členem souboru 30 let, vzpomínal na šot Krkolomná jízda, s nímž od roku 1962 procestoval svět. Na zrod divadla vzpomínaly i konferenciérky Zdenka Procházková a Jaroslava Panýrková.

Přišla řeč i na nejúspěšnější projekt Kouzelný cirkus, jehož magie byla při premiéře v roce 1977 založena na přecházení postav z plátna na jeviště a naopak. Kombinuje filmové a divadelní obrazy, tanec, pantomimu, černé divadlo a jako mezinárodně srozumitelná inscenace baví diváky na celém světě. Počet repríz dosáhne na podzim 6000. Inscenace režisérů Evalda Schorma, Jana Švankmajera a Jiřího Srnce hostovala ve většině evropských zemí, v Izraeli, USA a Kanadě.

Laterna magika vznikla v souvislosti s přípravou československé expozice pro Světovou výstavu v Bruselu Expo 1958. Režisér Alfréd Radok a scénograf Josef Svoboda v ní navázali na předchozí pokusy o uplatnění filmových postupů v divadle a využili projekcí na několika plátnech současně. Polyscénický útvar, kombinující živé divadlo (činoherní, hudební, balet, pantomimu) s filmem, byl v době vzniku originální i ve světovém měřítku.

V současné době však Laterna magika postrádá novou dramaturgii a má finanční problémy. Koncem roku z rozhodnutí ministerstva kultury jako příspěvková organizace zanikne a v omezeném rozsahu přejde pod správu Národního divadla (ND), pod nímž už v minulosti působila. Podle nového modelu ND Novou scénu ze třetiny využije pro svůj program. Třetina termínů má patřit Laterně magice a zbývající zaplní pronájmy. Problémem Nové scény je nutnost rekonstrukce sálu, která má zlepšit akustiku. Ředitel Laterny magiky Petr Tošovský náklady odhaduje na 80 milionů korun.

Už v červnu využije Novou scénu soubor baletu ND a uvede na ní premiéru komponovaného tanečního večera Extrém.