Taneční ozvěny čtyř hledajících duší v synagoze

Praha - Inspirace tanečníků může být různá - verše, hudba nebo i výjimečná budova. Nezávislá taneční skupina ME-SA ušila přímo na míru svůj nový projekt Echoes pražské Synagoze na Palmovce. Cílem projektu je prostřednictvím taneční a hudební performance znovu oživit toto fascinující místo a zároveň uplatnit současný tanec v netradičním prostoru. Ozvěny své vlastní duše i minulosti jsou zpodobněny v kvartetu pro tři tanečnice a jednu muzikantku.

Představení Hany Kalouskové, Martiny Lacové a Karolíny Párové je tajemné, něžné i dramatické a tísnivé zároveň. „To místo je úžasné. Co je tu vepsáno ve zdech, bylo pro nás velkou inspirací. Tančilo se nám krásně,“ uvedla za všechny Párová.

Součástí projektu je originální hudba Gabriely Vermelho. K vytvoření scénického doprovodu používá řadu originálních zvuků. Zapojuje vlastní hlas, housle, ale také instalační trubky, tekoucí vodu, valchu nebo plechovky. „Prostor synagogy je úžasný sám o sobě. Až tady jsem měla klid dodělat některé nápady, protože bydlím v paneláku, tam se třeba těžko v noci křičí,“ připojila hudebnice.

Reportáž Ireny Tyslové (zdroj: ČT24)

Taneční projekt je volně inspirován americkou básnířkou Sylvií Plathovou. Doprovází ho citát z jejích deníků: „Bylo fajn procházet se tu bez tváře, mluvit se sebou, ptát se, kam jdu a kdo jsem, a uvědomit si, že vlastně nevím a že jediné, co znám, je mé jméno, a ne můj původ, můj program na příští týden, ale ne jeho zdůvodnění, můj plán na léto, ne však smysl života.“

Budova libeňské synagogy je dnes téměř jedinou připomínkou jednoho z největších židovských ghett v Čechách. Jako memento je záměrně ponechána v na pohled poněkud bezútěšném stavu. „Představení Echoes je jedním z už stovek představení, které tu během patnácti let proběhla. Je připraveno pro konkrétní prostor, pro konkrétní situaci libeňské synagogy,“ doplnil Václav Špale ze sdružení SERPENS, které na tanečním projektu spolupracovalo.

Premiérově bylo v Libni Echoes uvedeno 25. května, v repríze ho ME-SA zopakuje ještě 5. června. Plánuje také přenést představení do dalších synagog, na podzim například do Kolína.