Můj památník politickým vězňům není všem po chuti, tvrdí Sozanský

Valdice (Jičínsko) - Vězně připoutaného oprátkou k šikmé stěně a psa, který na něj útočí, představuje památník, který byl dnes odhalen u valdické věznice. Je věnován politickým vězňům a obětem komunistického režimu. Jeho autor, sochař Jiří Sozanský, ale s výslednou podobou památníku spokojený není. Považuje dílo za nedokončené a má pocit, že je pro některé obyvatele Valdic nechtěné.

Okolo sousoší měla podle původního záměru stát zhruba dva a půl metru vysoká železobetonová zeď s ostnatým drátem. Valdičtí zastupitelé ji ale odmítli, důvodem prý byla bezpečnost. „Hrany by mohly snadno zapříčinit úraz. Navíc památník je bezprostředně u místní komunikace, zeď by zbytečně odváděla pozornost řidičů,“ vysvětlil starosta Valdic Zdeněk Žurek (nestr.).

Podle Jiřího Sozanského ale za nedokončením památníku stojí zcela jiné zájmy. „Všechno, co nějakým způsobem připomíná těch čtyřicet let před převratem, nemůže být po chuti lidem, kteří jsou s tím režimem tak těsně spojeni. A řada takový lidí tady žije,“ tvrdí sochař. Obává se dokonce toho, že se objeví snahy památník z důvodů bezpečnosti odstranit.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Druhý pokus o památník ve Valdicích

Ve spolupráci s vězni ve Valdicích vybudoval totiž Sozanský památník obětem totality už v roce 1990. Kvůli rozšiřování nápravného zařízení byl pomník později odstraněn, jeho torza je možné najít v památníku Vojna u Příbrami. Druhý památník za 2,5 milionu korun nyní zaplatila ministerstva spravedlnosti a kultury.

„Tento pomník je jediným v České republice, který je věnovaný politickým vězňům,“ vítá Sozanovského dílo místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý.

Za správný považuje památník i generální ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula. „Ve valdické věznici vykonávali práci a byli odsuzováni ve velké míře političtí vězni, takže je to velmi smutné místo. A jestli někam tento památník patří, tak je to právě sem,“ prohlásil.

  • Odhalení památníku autor: Alexandra Mlejnková, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/907/90689.jpg
  • Památník ve Valdicích autor: Alexandra Mlejnková, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/907/90687.jpg