Schönbrunn, Vídeňská filharmonie a vlahá noc - rakouská delikatesa zdarma

Vídeň - Desetitisíce lidí si v zámeckém parku Schönbrunnu vyslechly letní koncert Vídeňské filharmonie pod širým nebem. Za pět let od svého vzniku si akce získává stále větší popularitu, pravděpodobně i proto, že na rozdíl od svého protipólu - slavného novoročního koncertu - je přístupná zdarma. Letošní letní noc si kromě lidí v parku mohli vychutnat i televizní diváci v 62 zemích.

Letošní esence rakouské metropole přilákala do někdejší letní císařské rezidence kolem 100 000 návštěvníků. Koncert sestávající z pásma skladeb různých autorů s námětem noci zahájila Mozartova Malá noční hudba. 

„Noc a hudba mají jedno společné: mysterium. Všechno můžeme analyzovat, ale v hudbě vždy zůstaneme stát před mysteriem, podobným tomu, které v sobě skrývá noc,“ říká dirigent Vídeňské filharmonie Daniel Barenboim.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Tradice koncertů pod širým schönbrunnským nebem začala v roce 2004. Tehdejší koncert na oslavu rozšíření EU - mimo jiné i o čtyři rakouské sousedy - byl zamýšlen jako jednorázová akce, za pět let se ale tamní vystoupení stalo pevnou součástí plánů Vídeňských filharmoniků.