Tipy na víkend: Prázdniny se loučí hlavně hudbou

Praha - Poslední srpnový víkend nabízí dostatek příležitostí rozloučit se s prázdninami na některé z kulturních akcí. Nejvíce je jich hudebních - v Praze koncertuje po roce kanadský písničkář Leonard Cohen, ze Slovenska přijede Jana Kirschner. Bohatá je operní nadílka - za operou se můžete vydat na Špilberk nebo na zámek v Jindřichově Hradci. Popoví fanoušci zas mohou zavzpomínat na krále tohoto žánru - Michaela Jacksona. A ti, kdo touží po jiném pohybu než tanci, mohou vyšlápnout na vrchol Sněžky, kde bude v 10:00 slavnostně zahájen provoz poštovny, která zde stála 150 let.

Čeští fanoušci Michaela Jacksona se v den jeho nedožitých 51. narozenin pokusí o překonání rekordu v hromadném tanci na píseň Beat It (v 11:00 před hotelem Intercontinental v Praze). V 15:00 bude ve Žlutých lázních představena pamětní deska Jacksona. Pokus o světový rekord v hromadném tanci, tentokrát na Thriller, se uskuteční také v Mexiku.

Za operními zážitky můžete zajet v sobotu do Brna, kde sólisté opery brněnského Národního divadla uvedou Dvořákovu Rusalku v romantickém prostředí hradu Špilberk. Na Dvořákově Praze zase vystoupí ruská sopranistka Olga Trifonova. Operou ožije i Týnec, kde se koná Pocta Karlu Veselému, pietní vzpomínka na jednoho z prvních představitelů Jeníka v Prodané nevěstě.

V sobotu také začíná několik hudebních festivalů: jednodenní Kutnohorský festival v Kutné Hoře, Mladá Praha, která se kromě českých měst uskuteční také v německém Bad Schandou, Mezibrány.cz v Prachaticích, Folková Ohře na hradě Hauenštejn a Celostátní hasičský festival dechových hudeb v Pelhřimově.

Hudební nadílka pokračuje i v neděli - Don Giovanni v podání sólistů pražského Národního divadla zazní na zámku Jindřichův Hradec. Netradiční varhanní koncert Mariána Vargy se odehraje na vodní hladině jezírka Pískovna v Adršpašských skalách. Naopak na tradičním pódiu v Lucerna Music Baru bude koncertovat slovenská zpěvačka Jana Kirschner a její host Tomáš Klus.