V Letňanech je k vidění nejvyšší skříň světa. Nejlépe ze štaflí

Praha – Na pražském výstavišti v Letňanech začíná dnes veletrh Tendence, který představí řadu novinek ze světa interiéru a designu. Letošní 14. ročník navíc přichystal i lákadlo pro milovníky kuriozit – po dobu veletrhu bude vystavena i skříň doslova obřích rozměrů, která aspiruje na zápis do Guinessovy knihy rekordů jako nejvyšší skříň světa. Případní zájemci si ji mohou i koupit. Rozložit se prý dá na deset kusů, takže přestěhovat si světový unikát domů nebude pro kupce tak obtížné.

Skříň, kterou vyrobila firma Art-Style, měří o něco více než šest metrů, široká je čtyři metry a hluboká sto padesát centimetrů. Váží dvě tuny a k otevření jejích dveří jsou třeba speciální štafle. „Dělali jsme na ní zhruba dva a půl měsíce včetně malování. Stála mě statisíce,“ prozradil realizátor projektu Jan Bilý. Skříň je dekorována motivy čtvera ročních období.

Zápisu do Guinessovy knihy se nejspíše dočká, protože dosavadní výškový rekord mezi skříněmi drží skříň s výškou 4,57 metru. Vyrobena byla v roce 2004 v Číně. O její konkurentku na letňanském výstavišti už prý jeden kupec projevil zájem. Údajně je z Dubaje.

Ostatní exponáty na veletrhu mají běžné rozměry – návštěvníci si mohou prohlédnout a nechat se inspirovat nábytkem a bytovými doplňky od více než 450 světových výrobců.

Speciální péči věnovali organizátoři sekci designu. V ní nabízí dvě firmy i poradenství při zařizování interiéru – Jitona a studio Qubus v čele s designérem Jakubem Berdychem. „Dnes si už lidé uvědomují, že chtějí hezky bydlet, chtějí mít kolem sebe čisté prostředí v tom smyslu, že chtějí být obklopeni věcmi, které mají rádi,“ domnívá se Berdych, že o jejich poradenské služby bude zájem. 

Vyzkoušet si design na vlastní kůži a poměřit svou skříň s tou největší na světě mohou lidé až do neděle 13. září.

  • Obývací pokoj zdroj: www.itendence.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1103/110300.jpg
  • Dětský pokoj zdroj: www.itendence.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1104/110305.jpg
  • Kávový servis zdroj: www.itendence.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1104/110304.jpg