Festivalu Divadlo v Plzni fandí Havel i pivní cirkus

Plzeň – Opera Richarda Strausse Salome v podání domácí scény Divadla J. K. Tyla slavnostně zakončí hlavní část Mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni. Rozvernou tečkou za hlavním programem pak bude od desíti večer první český pivní cirkus La Putyka. Festival pokračuje ještě epilogem až do 17. září. Celkem zatím návštěvníci viděli 31 představení šesti zahraničních a osmnácti českých souborů. Jedním z diváků byl i dramatik Václav Havel.

Do západočeské metropole se přijel podívat na uvedení své hry Odcházení, kterou hrálo Jihočeské divadlo. V repertoáru má exprezidentovu poslední hru i plzeňské divadlo a sám Havel ji viděl už v mnoha zpracováních. Uvedena byla i na zahraničních jevištích.

„Myslím, že divadelní hra je polotovar a všichni jsou svobodní, jak s ním naloží. Komu se to nelíbí, tak má psát romány, a ne divadelní hry,“ komentoval Havel další nastudování Odcházení. Lístky na jeho hru byly vyprodány okamžitě. „Jsem tu mimo jiné proto, abych dal najevo, že návrat ke svému původnímu povolání myslím vážně,“ uvedl Havel.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Na Mezinárodní festival Divadlo dorazilo letos do Plzně přes 22 tisíc návštěvníků. „Řada představení byla zcela vyprodána. Jsme rádi, že festival přitahuje široké spektrum diváků – od osobností jako Václav Havel přes Plzeňany až po divadelní kritiky a studenty uměleckých škol,“ potěšil zájem návštěvníků ředitele přehlídky Jana Buriana.

Cílem festivalu bylo představit během několika dní to nejzajímavější z českých i zahraničních pódií, zvláště se organizátoři soustředili na visegrádské země. „Největší ohlas dle našeho názoru vzbudily oba maďarské soubory, divadlo Katona József Színház z Budapešti a Maďarské divadlo z rumunské Kluže, a slovenské Divadlo Andreje Bagara z Nitry se současným a vtipným zpracováním slovenské klasiky,“ prozradil Burian.

Václav Havel na Mezinárodním festivale Divadlo
Zdroj: ČT24/Mezinárodní festival Divadlo