Novým ředitelem Českých center je Michael W. Pospíšil

Praha - Novým ředitelem Českých center se stal Michael W. Pospíšil, dosavadní šéf Českého centra v Sofii. K 15. září ho jmenoval ministr zahraničních věcí Jan Kohout. Pospíšil absolvoval pražskou FAMU a od roku 1980 žil v zahraničí, především v Paříži. V roce 2005 ho francouzský ministr kultury jmenoval Rytířem Řádu umění a literatury.

„Po Sofii a dříve mnoha letech v Paříži se ocitám po 29 letech života strávených většinou v zahraničí zpět v České republice. Oblast veřejné a kulturní diplomacie, v níž se pohybuji řadu let, je mi blízká. Rád bych navázal na úspěšnou práci svých předchůdců a celého týmu Českých center v Praze i v zahraničí,“ komentoval své jmenování Pospíšil. „Je to výzva, kterou rád přijímám. Udělám vše, co je v mých silách, pro její úspěšné naplnění,“ dodal v souvislosti s tím, že přichází v době finanční krize.

Pospíšil ve funkci vystřídá Jaroslava Kantůrka, který po dvanáctiletém působení v Českých centrech v Haagu, Stockholmu a pražském ústředí Česká centra opouští.

Pospíšil od dětství hrál v mnoha českých filmech (např. Až přijde kocour), v roce 1980 absolvoval na katedře režie a dokumentárního filmu na pražské FAMU. Tentýž rok odešel do Francie, kde dvacet let působil jako režisér, producent, scenárista, kameraman, střihač a novinář. V roce 2000 nastoupil v hodnosti velvyslaneckého rady na pozici ředitele Českého centra v Paříži. Zde založil mezinárodní jazzový festival JAZZYCOLORS a spoluzakládal asociaci zahraničních kulturních institutů ve Francii FICEP.  V roce 2007 se stal ředitelem Českého centra v Sofii.

Posláním Českých center je především rozvoj kulturního dialogu se zahraniční veřejností a podpora prezentace země ve všech oblastech kultury, vědy a školství, obchodu a cestovního ruchu. Česká centra působí prostřednictvím 24 poboček v hlavních světových metropolích v 21 zemích tří kontinentů. Česká centra jsou příspěvkovou organizací ministerstva zahraničních věcí. Síť Českých center během předsednického půlroku uskutečnila přes 1 500 akcí, které zhlédlo přes jeden milion návštěvníků.