Semafor slaví padesát let s Kyticí

Praha - Divadlo nepoložil zákaz v minulém režimu, povodně ani nevýhodný grantový systém. A k narozeninám teď Semafor oprášil svůj nejslavnější kus – Kytici. V nové, mnohem výpravnější verzi, se na jevišti představily včetně sedmičlenné kapely více než dvě desítky účinkujících. Pochopitelně nechyběli Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou, kteří v předscénách jako jarmarečníci uvádějí jednotlivé balady. Další role nastudovali například Jiří Štědroň, Václav Kopta, Olina Patková, Jolana Smyčková, Lucie Černíková nebo Vanda Hauserová.

„Kytice měla už v první padesátce let největší úspěch, to je představení, které mělo 700 repríz, devět let jsme to měli na repertoáru, tak jsme si řekli, tu druhou padesátku načneme tím, že se vrátíme ke kořenům,“ uvedl k obnovené premiéře Jiří Suchý. "Před čtyřiceti lety jsem hrála pannu, to tehdy ještě šlo, v baladě Svatební košile. Hrála jsem ji sedmsetkrát,“ zavpomínala i Jitka Molavcová.

„Možná, že dnešní představení v Semaforu jsou především pro původní semaforskou generaci, ale sám Suchý je energický člověk, který napsal stovky výtečných písniček,“ řekl hudební kritik Pavel Klusák.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Ohlédnutí Semaforu za vlastní historií doplní kromě obnovené Kytice s hudbou Ferdinanda Havlíka také mladší gratulanti. Nové verze semaforských hitů nazpívaly například skupiny Vypsaná fiXa nebo Ecstasy of St. Theresa. Album For Semafor obsahuje dvě desítky kapel a hudebníků. K písním Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra se na albu For Semafor dále hlásí muzikanti nejrůznějších stylů: skupiny Tata bojs, také však elektroničtí Midi Lidi, výtvarník a hudebník Petr Nikl, Jaroslav Dušek s divadlem Vizita i písničkář Jan Burian. Album For Semafor vyjde v listopadu jako první titul nové nezávislé vydavatelské značky Klíče.

„Pozoruhodné množství rozdílných muzikantů, silné autorské osobnosti nevyjímaje, má v Česku společný hudební kořen: vazbu k písničkám semaforské dvojice Suchý & Šlitr, tomu zvláštnímu mostu mezi předválečnými muzikály a moderní pop-music,“ doplnil Klusák.

„Pro mne je to síla osobnosti pana Suchého, pro mne je to rovnítko, když se řekne Semafor. Konkrétně mne oslovuje práce s jazykem a jeho smysl pro humor,“ ocenil semaforskou vůdčí osobnost hudebník Jan Muchow.

Velké oslavy chystá divadlo Semafor na 30. říjen do Smetanovy síně v Praze. Semaforští tu vystoupí za doprovodu Českého národního symfonického orchestru.

  • Jiří Suchý a Jitka Molavcová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1122/112149.jpg
  • Jiří Suchý a Jiří Šlitr zdroj: Internet http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/594/59365.jpg